Porsche će i dalje pomagati Centru Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu

>> Dogovoren završetak Centra Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu

Rudolf Steiner, kao filozof, odgajatelj i veliki pobornik waldorfskog pristupa u odgoju, antropozof i pisac većinu je svojeg života kao i radni vijek proveo u Austriji i Njemačkoj gdje se u potpunosti etablirao kao izuzetan vizionar koji i danas ima sljedbenike i podršku posebice kada je biodinamička poljoprivreda u pitanju.

Rođen u Donjem Kraljevcu jedan je od najpoznatijih Međimuraca koji je svoje pravo mjesto u životu Međimurja počeo zauzimati prije 10-tak godina kada je pokrenuta inicijativa za osnutkom Centra Rudolfa Steinera, mjesta na kojem bi se svi zainteresirani imali priliku upoznati s naukom, ali i praksom, jednog od najvećih umova s početka 20. stoljeća.

U navedenom je vremenu napravljeno puno u revitalizaciji imena Rudolfa Steinera, ali je i izgrađen sam Centar i to uz svesrdnu pomoć i podršku inozemnih investitora među kojima je najistaknutije ime Petera Daniella Porschea. Upravo je ovaj izuzetan poduzetnik, jedan od vlasnika kompanije Porsche, te unuk poznatog osnivača te velike tvrtke Ferrya Porschea, kao najveći donator samoga Centra, ali i najistaknutiji pobornik Rudolfa Steinera, posjetio s nekoliko desetaka prijatelja u lipnju 2014. godine

Međimurje i Donji Kraljevec te u još nedovršenom Centru promovirao rad i život samoga Steinera. Tom je prilikom snimljen i film o putu vlakom iz Njemačke prema Donjem Kraljevcu, tada odrađenim edukativnim radionicama kao i iskustvima samih ljudi koji su odlučili živjeti antropozofiju prema nauku Rudolfa Steinera.

Prezentacija filma o posjetu Međimurju povod za daljnje razgovore o budućnosti Centra Rudolfa Steinera

Upravo je prezentacija filma u Kulturzentrumu St.Jakobu St. Jakob am Thurn, nedaleko od SalzburgaRST 153 Kulturgutexpress 2014., ein Zug fur das Leben bio i povod sastanku na kojem su župan Matija Posavec te njegov zamjenik Zoran Vidović zajedno s načelnikom Donjeg Kraljevca Miljenkom Horvatom te dugogodišnjom direktoricom Centra Sandrom Percač s Peterom Daniellom dogovarali buduće zajedničke aktivnosti kojima će se sam Centar u potpunosti završiti te staviti u funkciju.

“Rudolf Steiner je postao jedan od temeljnih brendova Međimurja i svima nam je u interesu pokrenuti sam Centar preko kojeg možemo dodatno promovirati biodinamičku poljoprivredu te zdravi način života jednako kao i samo Međimurje te Donji Kraljevec. Potencijal je u ovom području djelovanja izuzetan kako iz poljoprivrednog aspekta jednako tako i turističkog te Vam osobno garantiram da se sam projekt niti u jednom trenutku neće dovesti u pitanje niti u jednom segmentu.” – u svom je obraćanju Porscheu rekao župan istaknuvši da je garancija tome upravo u činjenica da vlasništvo nad Centrom imaju Županija i Općina i to u omjeru 40-60.

“Vaš prošlogodišnji posjet nam je ponovno dokazao snagu samoga Steinera te energiju koju njegova antropozofija i propagirani način života donosi ljudima. Zato smatram da zajedno možemo napraviti puno više i da još jedanput zajedno, kao što je to bio slučaj i do sada, završimo ovaj projekt na zadovoljstvo svih.” – zaključio je Posavec.

“Dosadašnja suradnja je meni osobno bila samo potvrda dobrog smjera kojim Centar Rudolfa Steinera, na čelu s direktoricom Sandrom Percač, kao i županom te načelnikom ide. Mnogo je toga pred nama i sada kada je završetak građevinskog dijela Centra pri kraju se moramo početi sve više orijentirati prema onom programskom dijelu rada i funkcioniranja. To je u biti i osnov postojanja Centra Rudolfa Steinera jer objekt smo zajedno napravili da bi ga se koristilo u svrhe promocije rada, djela i nauka upravo vašeg Međimurca Rudolfa Steinera.” – izjavio je Peter Daniell Porsche te potvrdio da će se i dalje nastaviti financijska i svaka druga potpora s njegove strane prema ovom velikom projektu.

Porsche: Ekonomski uspjeh i novac moraju unaprijeđivati općedruštvenu dobrobit

“Ekonomski uspjeh ne završava sam sa sobom, a novac se nikada ne bi smio stjecati da bi se samo gomilao – oboje, ekonomija i novac, moraju unaprijeđivati općedruštevnu dobrobit. Ovo je ono na čemu temeljim svoje djelovanje te jedan od razloga zašto inzistiram na ovakvim projektima i zašto ih podupirem na svakom koraku.” – zaključio je Porsche.

Posjet međimurske delegacije je iskorišten i za obilazak samog Kulturzentruma St.Jakob. Naime, radi se inače o waldorfskoj školi koju je izgradio sam P.D. Porsche, kao i pripadujućem restoranu u kojem se poslužuju samo i jedino potpuno eko odnosno bio proizvodi.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo vidjeti kakav i koliki utjecaj je imala osoba rođena u Donjem Kraljevcu i to na cijelu Europu. Steiner je brend Donjeg Kraljevca, a sam Centar će biti mjesto na kojem ćemo svi zajedno živjeti njegov lik i djelo. Zahvaljujem se gdinu Porscheu na svemu što čini za ovaj zajednički projekt te sam uvjeren da ćemo uspjeti profilirati Donji Kraljevec kao budući centar biodinamičke poljoprivrede u Europi.” – završno je zaključio načelnik Miljenko Horvat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije