Hrvatska voćarska zajednica, predlaže osnivanje voćarskih zadruga

>> Hrvatska voćarska zajednica, predlaže osnivanje voćarskih zadruga

U prostorijama Voćarskog centra u Zagrebu, održana je 2. sjednica Vijeća Hrvatske voćarske zajednice (HVZ), kojoj je predsjedao njezin predsjednik Željko Banjavčić.

Sjednici su nazočili i međimurski voćari Mladen Dobranić, Tomislav Tomšić i Zoran Lovrek, koji su aktivno i sudjelovali u raspravama, te znatno pridonijeli radu skupa, ali i voćarstvu ukupno. Jer, HVZ odaslala je voćarima poruku kako je potrebno udruživanje u zadruge o čemu je još ljetos, a poglavito pred berbu jabuka bilo govora na skupovima voćara u Međimurju.

Kao zadrugari, voćari bi lakše plasirali svoje proizvode na sva tržišta te svoje programe i projekte prema EU fondovima. Na čelu zadruge treba biti manager (menadžer) koji bi vodio poslovanje i tako voćarima omogućiti veću posvećenje proizvodnji. Isto tako HVZ predlaže izgradnju hladnjača u lokalnim jedinicama i to kapaciteta koji može prihvatiti sve jabuke na području lokalne zajednice.

Na ovoj sjednici je potvrđeno kako će se jubilarno 10. savjetovanje hrvatskih voćara održavati u Termama Sveti Martin od 26. do 28. veljače 2015. godine. Predložen je i Organizacijski odbor kojeg bi činili voćari Mladen Dobranić, Tomislav Tomšić, Tomislav Horvat, načelnik Općine Sveti Martin na Muri, Franjo Makovec, međimurski župan Matija Posavec, te predstavnik Hrvatske poljoprivredne savjetodavne službe.

Stoga HVZ poziva sve zainteresirane poslovne i druge subjekte koji žele biti sponzori da se jave organizatorima, a za uzvrat njihova imena i nazivi naći će se na plakatima i brošuri ovog skupa. Isto tako imati će pravo sudjelovanja i predstavljanja tema za koje smatraju da su im važne i javnosti zanimljive, a tekst izlaganja biti će objavljen u brošuri o ovom skupu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije