Novi podrum i nova proizvodna linija za još bolja Štamparova vina

>> Novi podrum i nova proizvodna linija za još bolja Štamparova vina

Definitivno najljepši podrum u međimurskom vinogorju u vlasništvu je obitelji Bojana i Danice Štampar u Svetom Urbanu. Ovih dana ljepotan se dograđuje, tako daće biti još ljepši i veći, kaka bi u njemu moglo nastajati i počivati još bolja vina ove nadaleko poznate vinske kuće.

David Štampar, najstariji od trojice Bojanovih i Daničinih sinova, bdije nad izgradnjom, ali i nad moštem koji uskoro postaje mlado vino, lagano šumeći u više drvenih i inox bačvi, ukratko nam je ispričao o čemu se radi.

– Planovi i želje postojali su odavno, a evo sada smo krenuli u proširenje podruma koji se gradi na isti način i jednakih materijala kao i postojeći na kojeg se naslanja. Kamen i cigla su osnovni materijali i potom je tu izgradnja s “boltanim” stropovima i ukrašenim lukovima. Iznad podruma biti će najsuvremenija linija za proizvodnju vina, od preše, preko filtera do punionice boca.

Investicija je dosta visoka i stoga ćemo uz vlastita sredstva uložiti i poticaje iz EU fondova, jer projekt je kandidiran i očekujemo pozitivno rješenje. Vjerujemo kako će ova investicija nama olakšati proizvodnju vina, a našim potrošačima dati još bolja vina, premda već i sada nudimo proizvode koji su prepoznali potrošači i struka diljem Lijepe naše i svijeta.

Novom tehnologijom iz grožđa ćemo uzeti maksimum, dakle sve najbolje osobine svake sorte, kaže David koji nam je nakon obilaska radilišta na kušanje ponudio nekoliko vrsti ovogodišnjeg mošta, koji je unatoč slaboj godini vrlo dobre kakvoće a vina će biti još bolja kada dozriju u bačvama i pod strogim Davidovim nadzorom.

Vinska kuća Štampar spominje se još u početku minulog vijeka, no pravi procvat doživljava na njegovom kraju ranih devedesetih, te u novom vijeku i tisućljeću. S puno truda, znanja i ulaganja Štamparovi su stvorili prepoznatljivu kakvoću nekoliko vrsnih sorti, a ponos kuće je ledena berba pušipel prestiq, te izborna berba prosušenih bobica graševine, kasna berba muškata i izborna berba graševine.

Tu je i POL-POL vjerojatno najpopularnije hrvatsko vino, te paleta kvalitetni vina, pinot sivi, pušipel clasic, graševina, silvanac zeleni, rizling rajnski, charonay, chardonay sur lie, sauvignon, muškat žuti i vrlo traženo Sveti Urban. Sva ova vina imaju svoje mjesto na tržištu, a može ih se kušati i kupiti “na pragu”, u Svetom Urbanu u njihovoj vinariji, gdje je vino posebno dobro. Najbolje!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije