Hrvoje Kolman: Čakovec je primjer kako prodati 22 tone mandarina

U sklopu akcije kojom se želi pomoći neretvanskim proizvođačima mandarina danas je u Čakovec stigao šleper s 22 tone svježih mandarina, koje su se mogle po cijeni od 3 kune za kilogram kupiti na čakovečkom sajmu.

Neretvanske mandarine “nestale” u samo dva sata

Moramo reći mogle, jer više ih nema, odnosno kontingent od 22 tone koji je jutros stigao na čakovečki sajam rasprodan je u roku od dva sata.

Red kupaca kraj kamiona kojim su dopremljene jučer ubrane mandarine bio je dug tridesetak metara i to sve od 7 sati kada je prodaja počel , pa do 9. 30 kada su nestale i posljednje mandarine. Organizator ove hvale vrijedne akcije su web stranica FINOTEKA.com, LAG-Neretva, LAG Međimurski doli i bregi, Općina Nedelišće i Grad Čakovec koji je osigurao lokaciju za izravnu prodaju bez ikakve naknade.

O akciji izravne prodaje mandarina proizvođača kupcima voditelj projekta Finoteka.com Hrvoje Kolman je kazao kako je ove godine urod mandarine puno veći nego inače, odnosno govori se o 80.000 tona mandarine. Isto tako treba reći, nastavlja Kolman da je i potražnja dosta velika, tako da je ova akcija u Čakovcu samo primjer kako se 22 dvije tone mandarina mogu prodati od samo 2- 2,5 sata. Naravno ovo nije jedini model izravne prodaje, naime samo putem Finoteke je potražnja veća od nekoliko stotina tona.

Inače, treba spomenuti i to da je Finoteka.com projekt koji već šest godina pomaže hrvatskim proizvođačima hrane da lakše prodaju svoje proizvode, ali nikada se priznaje i sam Kolman nije to dogodilo u ovakvom obimu. Naime, na upit nekoliko proizvođača mandarina možemo li im pomoći u prodaji, otvorena je Facebook stranica koju je u dva dana “lajkalo” više od 62 000 ljudi, odnosno vidjelo preko milijun korisnika i očito je da se stvorila takva potražnja da sada cijela Hrvatska preko Finoteke želi doći do mandarina.

S obzirom na to da su mandarine u Čakovcu rasprodane u rekordnom roku, mnogi građani zapitali su se hoće li još koji kamion iz doline Neretve stići u Čakovec. Hrvoje Kolman o tomu kaže kako je u ovom trenutku teško nešto takvo potvrditi ili demantirati, ali pretpostavljam da će interes proizvođača biti da idu tamo gdje postoji potražnja.

Recimo na kraju i to da se u Čakovcu kupovalo po 20, 30 pa i 50 kilograma mandarina i ubrzo je čitav šleper bio rasprodan što pokazuje da su građani željni domaćih proizvoda po nižim i zapravo normalnim cijenama, te da domaći poljoprivrednici svakako imaju mjesta na tržištu, kad se zaobiđu uvozni trgovački lobiji i preprodavački kanali.

Jedino što im Međimurci poručuju neretvanskom poljoprivrednicima za sljedeći šleper (za koji se nadaju da će uskoro stići) je da se malo bolje logistički pripreme, jer kada stigne šleper s 22 tone mandarina i na njemu je samo jedna mala vaga, stvaraju se nepotrebne gužve i nervoze, a to zaista nije nikome u interesu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije