U posljednje tri godine “nestalo” 268 međimurskih obrta

Situacija u međimurskom obrtništvu nije ohrabrujuća. U prilog tomu govore podaci o drastičnom smanjenju broja obrta, podastrti na posljednjoj sjednici Skupštine Obrtničke komore Međimurske županije.

Naime, u devet ovogodišnjih mjeseci u Međimurju je zatvoreno 50-tak obrta, a u posljednje tri godine “ključ u bravu” stavilo je čak 268 međimurskih obrta tako da je po prvi put unatrag 20-tak godina broj obrtnika u našem kraju manji od 1300, odnosno sada u Međimurju imamo 1293 otvorenih obrta, istaknuo je predsjednik županijske Obrtničke komore Slavko Faltak.

-To je zasigurno podatak, nastavlja Faltak, zbog kojeg se aktualna državna vlast mora zapitati u kojem se to smjeru vodi obrtništvo jer u njihovom mandatu od 2011. godine pa do današnjeg dana u Međimurju je zatvoreno 17 % od ukupnog broja obrta.

Problemi s kojima se susreću obrtnici prevršili su svaku mjeru, smatra Faltak

Lošem položaju obrtnika doprinio je nedostatak investicija, teška naplata odrađenog posla i brojni parafiskalni nameti. Naime, tu treba reći da je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, nastavlja Faltak, mislio da će smanjenjem komorskog doprinosa obrtnicima za 40 kuna riješiti sve probleme obrtništva, dok sve daleko važnije i bitnije iznose parafiskalnih davanja jednostavno nije niti taknuo.

Tu su zatim natječaji koji se raspisuju, a da se unaprijed zna za koga su namijenjeni, neefikasno sudstvo te “pljačka” obrta kroz sustav predstečajnih nagodbi – napominje Faltak. Svakako treba spomenuti i ne tržišno ponašanje jedinica lokalne samouprave u obavljanju obrtničkih poslova putem vlastitih tvrtki.

Na taj dio već nekoliko godina usmjeravamo našu diskusiju, ali se slabo ili uopće ne čuje. U Međimurju i dalje caruje “fuš” jer taj segment sive ekonomije država ne želi dirati jer bi došlo do poremećaja ionako krhkog socijalnog mira. Na samoj je Skupštini doneseni zaključak da se s ovim problemima šira javnost mora upoznati preko medija jer ovo je već prevršilo svaku mjeru.

Na pitanje naziru li obrtnici ipak neke pozitivne pomake, Faltak odgovara negativno, uz opasku da jedino političari vide “svijetle točke”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije