Mnogi pčelari nisu svjesni teške situacije

Preko dva i pol mjeseca, skoro svakodnevno je padala kiša, što je izuzetno negativno, loše i gotovo pogubno utjecalo na pčele, njihov život, spremanje nektara i konačno na prinose meda.

Što se zbivalo, što se zbiva i što će se zbivati u košnicama doznajemo od Branka Lipića prvog čovjeka međimurske pčelarske udruge “Agacija”, koji kao i mnogi pčelari bdije nad košnicama i s puno neizvjesnosti sa svojim pčelama ulazi u završetak godine.

– Mnogi pčelari još nisu svjesni situacije u koju su dospjele pčele, zbog ovako lošeg vremena. Ovo je definitivno najlošija godina u posljednji osamdesetak godina i posljedice mogu biti katastrofalne. Ne samo što pčelari ove godine nisu dobili ništa meda, nego je upitan opstanak pčela u “proljetnom razvoju”, jer zimu će možda i preživjeti.

Nikada u životu nisam toliko hranio i nikada tako malo meda dobio.Tko nije na vrijeme i sa dovoljno meda ili šećernog pripravka. Ova se godina može nazvati “godinom prihrane”. Osim toga vrijeme koje se može prikazati:dva dana sunce, dva tjedna kiše” uz hladno vrijeme u mnogim košnicama je stvorila varolu, opasnog nametnika koji uništava mlade pčele i stvara ogromne štete.

– I ako bude topla jesen, pčelama to ništa neće koristiti, odnosno one neće moći ubrati pelud i nektar jer vegetacija je gotovo pa prošla. Pčelarska godina je završena i povijesno će biti zabilježena kao katastrofalna za pčelare, ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji, kaže Branko Lipić, koji unatoč teškoj situaciji u kojoj se nalaze pčelari, najavljuje pomoć pčelarima u poplavljenim slavonskim područjima, kada se za to stvore uvjeti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije