Stočarstvo: Skupe štale bile su prijevara desetljeća!

Damir Rukovanjski, diplomirani agronom – dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije za Agroklub je napisao zanimljiv osvrt s kojim bi se mnogi stočari mogli poistovjetiti. Tko je odgovoran za kataklizmu nekoliko stotina hrvatskih stočara. I govedara i svinjogojaca, a donekle i ostalih. Radi se o propasti isto toliko obitelji. Što je posrijedi i u čemu je prijevara. Krediti HBOR-a, a i programi razvitka govedarstva i svinjogojstva bili su kukavičje jaje ondašnje politike i ljudi oko njih. Forsirale su se skupe štale koje su na kraju došle glave svim stočarima.

Megalomanske štale sada su prazne

I onima koji još rade i drže stoku te megalomanske štale su ogroman teret. A ispada po onome što se sada vidi na sajmu u Bjelovaru da su i svinje i krave mogle pod jeftine nadstrešnice, plastične, slamnate, drvene i tko zna sve kakve štale. No, ako ste se kandidirali u te projekte razvitka govedarstva i svinjogojstva – točno se znalo što morate uzeti. Ako ste gradili farmu, moralo se u program ugraditi točno određeni projekt, odrediti pojedine izvođače, dolazila je u obzir samo određena oprema, genetika koju vam kažu.

Što fali nadstrešnicama?

Klinička smrt stočarstva

A siroti stočari su uzeli svoje anuitete i kamate i iznijeli gaće na štapu. Dok je još trajao onaj period počeka, nekako je i išlo. To je ono razdoblje kada ne plaćate rate i u narodu ga zovemo grace period. No, kada je došlo vrijeme vraćanja kredita za te svojevrsne hotele za krave i svinje, došlo je i razdoblje loših otkupnih cijena mesa i mlijeka. I tu je nastupila prvo klinička smrt i vlastite štale postale su kuće žalosti, danas prazne i na njima su uknjižene banke.

Vrijednost mlijeka pada

I kako sada svima njima reći da su mogli za krave imati dvadeset puta jeftiniju štalu, da su mogli svinje držati u manje skupim boksevima. Često je uvjet bio i ugovor o kooperaciji. A onda kada imate ugovor, u njemu stoji i da morate hranu i lijekove kupiti od organizatora proizvodnje. A onda loša hrana, pa proljev i kada mu predate te svinje taman vam proljev odnio vaš dio zarade i plaću iz turnusa.

Tko će odgovarati. Ogroman broj obitelji je nesretan zbog takve velike podvale hrvatske države.

Cijeli članak pročitajte na Agroklub portalu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije