Započela berba grožđa: Agromeđimurje pobralo muškat otonel

Čakovečko Agromeđimurje – Podrum Štrigova započela je berbu ranih sorti grožđa i prva dva dana vrijedni berači ubrali su nekoliko tona grožđa koje je isprešano i mošt već počinje tiho vrenje u inox bačvama u njihovom podrumu.

Izvršni direktor Podruma Štrigova Mihael Frančić, kaže kako unatoč lošim vremenskim prilikama berba nije loša.

– Pobrali smo muškat otonnel koji je sadržavaok 15 posto šećera i 7 posto kiselina, što je obzirom na sve vrlo korektno. Mi smo vrlo kvalitetno i na vrijeme obavili sva potrebna tretiranja i grožđe nam nije bolesno. Kako vinogradarstvo ima i dio koji se zove podrumarstvo, vjerujem kako će na kraju za rezultat imati vrlo kvalitetno vino. Zadovoljan sam kako se u podrumu i bačvama odvijaju procesi i mošt je polako počeo vrjeti, dakle sve je u najboljem redu, kaže Frančić, dodajući kako kiša ometa planirano odvijanje berbe, te da vjeruje kako će na kraju sve količine biti ubrane i prerađene.

U štrigovskom vinogorju doznajemo kako ovdašnje vinogradare posjećuju vinogradari iz drugih krajeva Hrvatske i Slovenije, kako bi kupili međimursko grožđe, jer njihovo je propalo, što zbog kiša, što zbog bolesti(pepelnice). Grožđe će se prodavati od 3 kune za kilogram na više, zavisno o sorti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije