U Agromeđimurju još ne znaju kolike će biti cijene jabuka

Na ovogodišnjem 9. Međunarodnom Voćarskom sajmu u Donjem Kraljevcu predstavlja se tvrtka Agromeđimurje d.d. koji se mogu pohvaliti dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji jabuka.

Prvi nasadi jabuka podignuti su 1977. godine u Nedelišću na 80 ha. Nakon toga podignuto je 74 ha na lokaciji Čehovec, a na lokaciji Cirkovljan 73 ha. Sadašnja proizvodnja odvija se na 225 ha najsuvremenijih plantaža jabuka čija godišnja proizvodnja iznosi 7.000 do 8.000 tona konzumne jabuke. Za potrebe skladištenja jabuka, 1980. godine izgrađena je hladnjača u Donjem Kraljevcu kapaciteta 5.500 tona.

Tomislav Tomšić, član Uprave Agormeđimurja ističe za je ova godina za voćarstvo klimatski bila vrlo povoljna. Zima je bila normalna, bilo je niskih temperatura, vegetacija je krenula na vrijeme i cijela priča se jako dobro odvijala.

– Sve to nam daje dobar potencijal za ovogodišnji urod. Godina koja je povoljna za jabuke, istovremeno je i to godina pogodna i za razvoj mnogih bolesti. Dakle, tehnološki je vrlo zahtjevna gdje zahvaljujući struci i suvremenoj tehnologiji taj dio odrađujemo uspješno. Jabuka je u Međimurju kvantitativno i kvalitativno na jednom visokom nivou.

Čeka se berba, uskladištenje i prodaja. Tu zapravo počinju naši veliki problemi. Ulaskom u EU postali smo otovreno tržište gdje možemo izvoziti, ali je uvoz u našu zemlju daleko veći. Trebamo svi zajedno zauzeti stav i poduzeti konkretne korake da se to promijeni – rekao je Tomšić.

Na pitanje da li se zna cijea jabuke odgovara: – Zlatna vremena prije ulaska EU kada su se na ovom sajmu dogovarale cijene su iza nas. Cijena o kojoj se priča, skoro da me je i strah spomenuti. Nadamo se da će se cijene kretati od 1,50 kn do 2 kune i nešto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije