OPG Horvat – Velko Katarina: Najtraženija sorta jabuke je ajdared

U Međimurskoj županiji ima 427 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, od koji se 173 odnosno 41 posto bavi jabukama. Od toga 741 hektar je ukupne površine pod uzgojem voća, a 580 ili čak 79 posto od istog pada na jabuku, a što, prema nekim podacima, rezultira čak trećinom hrvatske proizvodnje.

Među njima je i OPG Horvat – Velko Katarina iz Donjeg Kraljevca koji svoj asortiman predstavlja na ovogodišnjem Voćarskom sajmu u Donjem Kraljevcu. Vlasnica Katarina Horvat Velko kaže kako se na plantažnim nasadima od 9 hektara bave proizvodnjim voća. U tome prednjače nekoliko sorti jabuka: zlatni delišes, ajdared, jonagold, gala…

Osim jabuka tu su još i trešnje i breskve, a u zadnje vrijeme i aronija od koje prave domaće sokove i pekmeze te vrlo ljekoviti proizvod – aroniju u medu. Katarina naglašava da je urod ove godine nešto slabiji, ali iz razloga što nije bilo tuče, jabuke su vrlo kvalitetne a njihova cijena još nije poznata.

Smatra da bi prema uloženom trudu u proizvodnji jabuka, realna cijena za kilogram trebala biti 2,80 kuna. Na pitanje koja je vrsta jabuke najtraženija, odgovara da je to još uvijek ajdared.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije