Započela berba jabuka: Gala se prodaje po 2,5 kuna za kilogram

U međimurskim voćnjacima započela je ovogodišnja berba jabuka. Bere se srednje rana sorta gala, a sve ubrane količine odmah se šalju na tržište.

Mladen Dobranić, jedan od najiskusnijih međimurskih proizvođača jabuka i dugogodišnji predsjednik Udruge voćara i vinogradara Općine Sveti Martin na Muri, kaže kako se gala na veliko prodaje po 2,5 kuna za kilogram čime su voćari relativno zadovoljni.

Kaže Dobranić, kako bi zadovoljni bili kada bi takvu cijenu dostigli u berbi kasnijih sorti jabuka i eventualno je dogovorili na dolazeće, Međunarodnom sajmu voćarstva koji se u Donjem Kraljevcu održava od 29. i 30. kolovoza 2014. i na kojem će biti izrečena procjena berbe kako i ostali problemi koji godinama muče ne samo međimurske nego i sve hrvatske voćare, a to je problem naplate ionako jeftino prodanih jabuka na domaćem tržištu.

Naime, kaže Dobranić kako ima voćara koji još nisu dobili isplaćene jabuke pro(e)dane još prošle godine. Prošlogodišnji urod jabuke voćari su prodavali između 1,70 i 2,20 kuna za kilogram i bila je to prva berba i prodaju u Hrvatskoj kao članici EU i prva bez subvencija od strane Ministarstva poljoprivrede, a subvencija neće biti niti ove godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije