Bolest oraha širi se Međimurjem

Ovih dana vlasnici oraha u cijelom Međimurju na užasnim su mukama i u problemima jer i je većinu plodova oraha zahvatila bolest lišća i plodova. Sada kada bi se jezgre trebale oplemenjivati i plodovi trebali polako ići prema fazi zrelenja, na lišću su se pojavile smeđe, a na plodovima crne pjege, koje se iz dana u dan šire, da bi na kraju i lišće i plodovi pocrnjeli i pali na tlo.

Na pojedinim područjima štete iznose od 50 do 70 posto, a ima i mikro rajona gdje su štete 100 postotne. Ljudi krive kiše koje stalno padaju i utječu na razvoj plodova. Ima i onih koji sumnjaju u nekakve bolesti, odnosno insekte koji su u Hrvatsku dospjeli iz Srbije i Mađarske i plod uništavaju polako već u začeću da bi se konačan ishod vido sada kada se plodovi pune jezgrom.

Seljaci pamte godine kada su se plodovi oraha “kvarili”, ali to je bilo u manjem obimu, ljetos je na granama bolesnih plodova puno više nego zdravih.

Agronomi ciljaju na antrakozu i bakterioznu pjegavost oraha koje izazivaju gljivice koje se javljaju svugdje gdje su orasi posađeni, a posebno je opasna tamo gdje e ne obavljaju tretiranja, nego se orasi uzgajaju prirodno – ekološki, a tako je u najvećem dijelu Međimurja.

U ovo vrijeme kasno je za bilo kakvo kemijsko tretiranje te je tako sigurno kako će Međimurje ove godine ostati bez većine najcijenjenog i najskupljeg voća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije