Žetva pšenice je pri kraju, prinosi osrednji

Žetva pšenice jučer je na Međimurskim poljima doživjela svoj vrhunac i danas bi trebala u potpunosti dovršena, a zrnje pšenice pospremljeno u skladišta, silose i škrinje. U nedjelju smo nekoliko sati proveli u poljima u okolici Svetog Martina na Muri, Murskog Središća i Lendave i doznali kako je urod za većinu malih poljoprivrednika dosta slab, ispod očekivanog.

Međimurski i prekmurski ratari nažnjeli su od 4 do najviše 5 tona zrnja po hektaru, što je manje od očekivanih 6 do 7 hektara. Ovakvo stanje ratari objašnjavaju lošim stanjem u poljima, od ranog kretanja proljetne vegetacije, preko puno kiša do bolesti koja se pojavila pred samu žetvu. Ipak, veći proizvođači koji se pridržavaju agrotehničkih mjera, prihrane, zaštite te koji odabiru vrhunske sorte pšenice, oni su imali u prosjeku kad od 5,5 do 6 tona prinosa po hektaru.

Ove godine vremenski uvjeti uvelike su pogodovali razvoju žute cričave hrđe jer su za njezinu pojavu i širenje najpogodnije temperature u rasponu od 5-15°C i uvjeti visoke vlage. Žuta crtičava hrđa najviše je zahvatila usjeve pšenica na kojima nije bila pravovremeno provedena prva zaštita od bolesti. O tome je u osvrtu na vegetacijsku sezonu pšenice u Međimurju pisala viša stručna savjetnica u Savjetodavnoj službi Međimurske županije Suzana Pajić.

Većina, ratara svoju pšenicu su ili će je uskoro prodati upravo našim domaćim otkupljivačima kao što su primjerice Čakovečkim mlinovi, poduzeće Vlado d.o.o., PZ Čakovec i ostali naši otkupljivači. Iako je narod u mnogo slučajeva nezadovoljan, pa je krenula priča o preniskim cijenama, naši otkupljivači su u svemu ostalome iznad konkurencije, domaće i strane. Otkupljivači u Međimurju kilogram pšenice plaćaju od 1,15 do 1,16 kuna, dok je u ostalim dijelovima Hrvatske cijena 1,05 kuna za kilogram standard kvalitete, slično kao u Sloveniji i Mađarskoj. Rijetkost je kao što je to kod nas u Međimurju da je isplata unutar dva dana, stoga čestitke našim otkupljivačima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije