Međimurske vode uspješno poslovale i u protekloj godini

Međimurske vode su u 2013. godini ostvarile ukupne prihode od 48.416.221 kuna što je za 3,5 % više u odnosu na 2012. godinu. Rashodi su bili niži u odnosu na ukupne prihode i iznosili su 48.223.690, rečeno je na godišnjoj skupštini društva održanoj u čakovečkom hotelu Park. Ostvarena dobit nakon oporezivanja iznosi 47.910 kuna, a ukupna aktiva društva je u 2013. godini povećana za 4,25 % što u odnosu na 2012. godinu i iznosi 748.648.131kuna.

– Iz Bilance stanja vidljivo je da je dugotrajna imovina povećana za 4,72 % istaknuo je tom prigodom direktor Međimurskih voda dipl.ing Vladimir Topolnjak. U 2013. godini fakturirano je 4.469,740 m3 vode, što je za 5,16 % ili 240.826 m3 manje u odnosu na obračunsko razdoblje 2012. godine.

Od toga je 79,58 % fakturirano domaćinstvima, a samo 15,70% gospodarstvu, dok pak taj postotak za ustanove i udruge iznosi 4,72 %. Na kaju protekle godine Društvo je zapošljavalo 125 radnika prema ugovoru o radu i 4 radnika prema ugovoru o stručnom osposobljavanju.Ispunjene su bile sve obveze iz Kolektivnog ugovora vezane uz materijalna prava zaposlenih.


U razvoj vodoopskrbe uluženo 6,6, a u javnu odvodnju 36,2 milijuna kuna

U razvoj vodoopskrbe je u 2013. godini uloženo 6,6, a u razvoj javne odvodnje 36,2 milijuna kuna. Tako su prema Topolnjakovim riječima najznačajniji projekti u razvoju vodoopskrbe bili završetak radova iz 2012. godine na vodospremnicima Železna Gora i Dragoslavec, magistralnom vodovodu Prelog-Hodošan I. c faza, izgradnja nadzomo-upravljačkog sustava vodoopskrbe I.faza, magistralni vodovod Prekopa- Donji Koncovdak I. Dio, rekonstrukcija dijelova vodovodne mreže Železna Gora-Urban (kod PS Urban).

Kada pak je u pitanju razvoj javne odvodnje direktor Vladimir Topolnjak je kazao kako su najznačajniji radovi vezani uz završetak kanalizacije Dunjkovec i Pretetinec, završetak UZP-a Donji Kraljevec i Podturen, nastavak kanalizacije Pribislavec – III.faza, izgradnja kanalizacije Mali Mihaljevec, izgradnja kolektora III i kanalizacije jugozapadni dio u Prelogu, izgradnja kanalizacije Slemenice, Žiskovec i Knezovec, nastavak izgradnje kanalizacije Kotoriba Podturen U većini ovih projekata najznačajniji sufinancijer su bile Hrvatske vode koje su za sustav javne vodoopskrbe uplatile u 2013. godini 2,3, za sustav javne odvodnje 11,4 0, a IPA -instrument pretpristupne moći (JZ Prelog i UPOV Podturen) 7,1 milijun kuna.


Ove godine krenula realizacija projekata aglomeracija Čakovec i Novo Selo na Dravi

Za aglomeraciju Čakovec je tako izrađena kompletna projektna dokumentacija s pripadnim dozvolama i kompletnom studijskom dokumentacija i aplikacija za prijavu, te je ona kao takva pripremljena za fazu realizacije. Pri kraju je provedba predviđenih aktivnosti na rješavanju imovinsko pravnih odnosa.

Temeljem svega navedenog, u siječnju ove godine Međimurske vode su predale službenu prijavu za dodjelu sredstava za izgradnju Aglomeracije Čakovec, a temeljem raspisanoga ograničenog poziva Ministarstva poljoprivrede. Prijava je službeno prihvaćena, i uskoro očekuje potpisivanje darovnice za dodjelu predvidivih sredstava za financiranje izgradnje.

Realizacija cjelokupne investicije će se provoditi kroz 5 grupa nadmetanja: stručni nadzor, projektiranje i nadogradnja UPOV-a Čakovec, izgradnja građevina sustava odvodnje na području grada Čakovca, općine Nedelišće, te općina Šenkovec i Sv. Juraj na Bregu, rekonstrukcija i sanacija građevina sustava odvodnje – na području Čakovca i općine Šenkovec te nabava specijalnog vozila za čišćenje kanalizacije. Planirana vrijednost projekta je 36,9 milijuna EUR-a, a s obzirom na to da se isti dio obveza Republike Hrvatske u provedbi Direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda očekuje se sufinanciranje EU sredstvima od 73 %. Nacionalnu komponentu bi činila sredstva Ministarstva 10 % i Hrvatskih voda 10 %, a ostatak sredstva lokalne samouprave u iznosu od 7%.

Za aglomeraciju Novo Selo na Dravi, krajem 2012. godine sklopljeni su posebni Ugovori o kreditu (s EERD-om) i sufinanciranju te Sporazum o potpori, a za realizaciju izgradnje Odvodnog sustava Novo Selo na Dravi s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda.
Međimurske vode kao nositelj investicije provele su međunarodni natječaj, za odabir konzultanata za izradu natječajne dokumentacije za izvođenje radova i za vršenje stručnog nadzora nad izgradnjom. Natječaji za odabir izvođača radova su u tijeku, te će se otvaranje ponuda održati 23.lipnja 2014. godine (za odvodni sustav) i 30. srpnja 2014. godine (za UPOV). Potpisivanje Ugovora s izvođačima radova i početak samih provedbi radova na izgradnji sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje očekuje se krajem 2014. godine. Planirana vrijednost projekta je 8 milijuna EUR-a.


Međimurci piju vodu najviše kvalitete

Na kraju svojeg izlaganja o poslovanju u protekloj godini direktor Topolnjak je kazao kako su Međimurske vode izvele sve potrebne radove predviđene planovima poslovanja na upravljanju postojećim sustavima vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Kvaliteta vode je i dalje na najvišem nivou, bakteriološki i kemijski ispravna. Voda koja se ispušta iz pročistača u Čakovcu zadovoljavala je zakonske parametre, usprkos podacima da su ulazne vode bile zagađenije od dozvoljenih, a što je posljedica da tvrtke koje ispuštaju vodu u kanalizacijski sustav nemaju izgrađene pred tretmane. Uredbom o uslužnim područjima Vlade RH od 2 .svibnja 2014.godine, Međlimurje je uspostavljeno u Uslužno područje 1. koje obuhvaća sve gradove i općine u Međimurskojj županiji.

U cijeloj Republici Hrvatskoj uspostaviti će se svega 20 Uslužnih područja (od dosadašnjih oko 180 različitih tvrtki koje se bave vodoopskrbom i odvodnjom), što je samo dokaz, kazao je Topolnjak, o sposobnosti našeg područja da se i nadalje može nositi sa izazovima razvoja i vođenja europskih projekata. – U 2014. godini ćemo našim građanima osigurati i dalje sigurnu i kvalitetnu vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, te održavati u dobrom stanju sustave vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja, završna je poruka sa ovogodišnje skupštine Međimurskih voda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije