Želite ukloniti rezultate s vašim imenom s pretraživanja s Googlea?

Kompanija Google ponudila je danas građanima Hrvatske i drugih zemalja Europske unije poveznicu na formular pomoću kojega, u skladu s nedavnom presudom Suda EU, mogu zatražiti od Googlea brisanje određenih rezultata pretraživanja koji su “neprimjereni, irelevantni ili ne više relevantni, ili pretjerani u usporedbi sa svrhom zbog koje su obrađeni”.

“U primjeni ove presude, procijenit ćemo svaki pojedinačni zahtjev i pokušati uskladiti pravo pojedinca na privatnost s pravom javnosti da dobije i distribuira informacije”, objavio je Google na formularu koji možete pronaći klikom ovdje.

“Kada budemo procjenjivali vaš zahtjev, razmotrit ćemo uključuju li rezultati zastarjele informacije o vama te jesu li te informacije u javnom interesu, na primjer, odnose li se na financijske prijevare, profesionalnu pogrešku, osuđivanje za kazneno djelo ili javno ponašanje dužnosnika.

Ako želite zatražiti uklanjanje, ispunite obrazac u nastavku. Napominjemo da je taj obrazac tek prva verzija. Veselimo se bliskoj suradnji s tijelima za zaštitu podataka i drugima na usavršavanju pristupa takvim problemima u predstojećim mjesecima”, dodaje se u objašnjenju Googlea.

Sud Europske unije u Luksemburgu 13. svibnja je presudio da Google mora ukloniti link na stare podatke o ovrsi jednog španjolskog državljanina. Mario Costeja Gonzalez 1998. je dugovao novac za socijalno osiguranje, zbog čega je u dnevnim novinama La Vanguardia objavljen oglas za dražbenu prodaju njegovih ovršenih nekretnina, no 2010. podnio je prijavu protiv Googlea jer ga je smetalo da se poveznica na taj stari oglas pojavljuje pri vrhu rezultata prilikom pretrage njegova imena na Googleu.

U prva dva dana nakon objave te presude, Google je, prema neslužbenim informacijama, zaprimio oko 1000 zahtjeva građana EU koji su tražili brisanje nekih rezultata pretraživanja svoga imena. Od danas za takve zahtjeve postoji službeni obrazac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije