Izrađuje se Strategija pametne specijalizacije i korištenja fondova EU

Ovog četvrtka u Virovitici je na inicijativu Hrvatske zajednice županija održan sastanak na temu izrade Strategije pametne specijalizacije i korištenja fondova Europske unije u  programskom razdoblju 2014 – 2020.

U ime Međimurske županije na sastanku je bio zamjenik župana Zoran Vidović. Naime, u kolovozu prošle godine u sklopu IPA projekta Ministarstva gospodarstva počela je izrada navedene Strategije, čiji je rok za završetak drugi kvartal 2014. Naša se zemlja, kao i sve ostale članice Europske unije, obvezala izraditi Strategiju koja je preduvjet za korištenje europskih fondova namijenjenih za investicije u istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije u aktualnom financijskom razdoblju.

Ona će definirati i ključne odrednice za postizanje konkurentnosti našeg gospodarstva te dati smjernice koje su naše komparativne prednosti te tržišne niše u kojima bi naše tvrtke mogle uspješno poslovati na svjetskom tržištu. Kako je istaknuto, Republika Hrvatska na raspolaganju u tih sedam godina za ovu namjenu ima 8 milijardi eura, koja se mogu iskoristiti samo temeljitim planiranjem.

Potrebna je dubinski analizirati naše gospodarstvo, dosadašnja ulaganja u izgradnju gospodarske infrastrukture poput poslovnih zona te povećanje konkurentnosti. To se u sklopu izrade Strategije i radi te će tako prikupljeni podaci biti objavljeni, a značajnu ulogu imat će i razvojne agencije i to u poticanju gospodarstvenika da se na te natječaje svojim programima i projektima jave.

Zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović naglasio je da naša županija status “investor friendly” regije nije stekla preko noći, već dugogodišnjim radom i planiranjem. – Posebno je važna stručnost, učinkovitost i brzina javne administracije, jer na i tome i naši i strani gospodarstvenici temelje svoje odluke o ulaganjima – rekao je Vidović te dodao da i regionalna samouprava određivanjem strateških gospodarskih grana može pomoći u usmjeravanju, olakšavanju i poticanju ulaganja.

Zanimljivo je da je nedavno smanjenje broja statističkih regija u Hrvatskoj na dvije, našu panonsku dovela u lošiji položaj. Naime, zbog velikog udjela zagrebačkog BDP-a promijenio se omjer sufinanciranja i to na štetu lokalne i regionalne samouprave. To će direktno rezultirati manjim brojem velikih projekata koji će se realizirati sredstvima fondova Europske unije, čulo se na sastanku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije