Znanje i prilika za razvoj novih kompetencija za više od 400 osoba

U petak 28. veljače 2014. završio je projekt EU COMPASS 2 – Zajedničkim snagama za zajedničku uspješnu EU regiju. Kao što sugerira naziv, ovaj projekt vezan uz jačanje ljudskih potencijala zajedničkim snagama proveli su partneri iz pet različitih institucija u razdoblju od godine dana.

Vodeći partner bila je PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, a ostali partneri Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA, ZMVA – Zaklada županije Zala za promociju poduzetništva, ZMKIK – Komora trgovine i industrije županije Zala i HGK Županijska komora Varaždin. Projekt je proveden u sklopu IPA programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2007. – 2013., a vrijednost mu je bila 135.026,13 eura.

Na završnoj konferenciji održanoj 27. veljače 2014. godine u Koprivnici predstavljene su aktivnosti od strane svakog projektnog partnera te ostvareni rezultati u tijeku provedbe. Iskorištena je prilika da se polaznicima edukacija iz Koprivničko-križevačke županije kao i sudionicima virtualnog poziva za dostavu projektnih prijedloga uruče certifikati.

Andrea Kakas, programska menadžerica Zajedničkog tehničkog tajništva prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska,  izrazila je zadovoljstvo provedenim projektom te naglasila kako očekuje prijave i na novi ciklus natječaja koji je predviđen početkom 2015. godine. Zaključak je svih partnera projekta da je prijenos znanja  i kompetencija ciljnim skupinama jedan od najvećih rezultata ovog projekta te da se nadaju i daljnjoj uspješnoj suradnji.

Naime, projekt EU COMPASS 2 bio je jedinstven po mnogobrojnim ciljnim skupinama – od  mladih visokoobrazovanih nezaposlenih osoba te poduzetnika početnika pa do organizacija civilnog društva i jedinica lokalne samouprave – za koje su organizirane razne edukacije u sklopu projekta.

Na edukacijama koje je organizirala REDEA polaznici su kroz mnoštvo praktičnih primjera mogli čuti koja su pravila korištenja Strukturnih fondova Europske unije, kako započeti vlastiti posao, što točno je potrebno osigurati kako bi projekt bio vidljiv, kako pripremiti uspješan projekt te kako uspješno voditi procedure javne nabave jednom kada postanete korisnici projekta koji se sufinancira sredstvima EU.

Sve edukacije bile su izuzetno posjećene, a posebno izdvajamo edukaciju o Strukturnim fondovima za koju su veliki interes pokazali poduzetnici te edukaciju o osnivanju vlastitog poduzeća gdje su neki od polaznika oblikovali vlastitu poduzetničku ideju. Kreatori najboljih ideja o vlastitom poduzetničkom poduhvatu pojedinih županija dobili su dodatnu priliku za njihovu razradu na tjednu prakse koji se održao od 17. do 21. veljače 2014. u Zalaerszegu u Mađarskoj, a koji je organizirao mađarski partner ZMVA – Zaklada županije Zala za promociju poduzetništva.

Polaznik prakse iz Međimurske županije bio je Aleksandar Golubić, stručni prvostupnik ekonomije – menadžmenta turizma i sporta,  a boravkom na praksi dobio je korisne savjete za provedbu svojeg projekta. – Boravak na praksi u Mađarskoj bio je veoma motivirajući, jer su mi stručnjaci za poduzetništvo iz ZMVA prikazali više mogućih opcija za početak provedbe moje poduzetničke ideje te su me savjetovali o pojedinim koracima osnivanja poduzeća s obzirom na njenu specifičnost.” – istaknuo je Aleksandar Golubić.

Polaznicima edukacija, a bilo je ukupno 434 osobe iz širokog kruga ciljnih skupina, pružen je najvrjedniji kapital – znanje i prilika za razvoj novih kompetencija i društveno umrežavanje. Sada je na njima red da ga ulože na pravilan način, koristeći savjete i podršku projektnih partnera.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije