Bronca Dejanu Levačiću za inovaciju rukohvata na kolicima za kupovinu

Prilikom uzimanja kolica za kupovinu kod trgovačkih centara, promislite li o tome je li je rukohvat čist i opran, tko ga je prije koristio, da li je rukohvat možda pun bakterija uslijed kihanja, neopranih ruku? E ako ne, dobro promislite, jer su rukohvati leglo bakterija, čak i onih koji se spominju u kontekstu fekalija. Barem tako tvrdi inovator iz Čakovca Dejan Levačić, koji je za svoju inovaciju Osa 2 na međunarodnom sajmu inovacija koji je održan u Zagrebu dobio brončanu medalju.

eMedjimurje.hr: Što Vas je navelo na ovaj patent?

– Prošle godine u ljeto naišao sam na zanimljiv članak u medijima u kojem je pisalo: “Kolica za kupovinu u trgovačkim centrima i supermarketima su pravo leglo bakterija i virusa. U 72 posto slučajeva na ručkama kolica nalaze se bakterije koje se inače spominju u kontekstu fekalija, a u 50 posto se radi o poznatoj bakteriji Escherichia coli, izazivaču raznih probavnih, želučanih i urinarnih problema”.

Ovaj podatak izrađen je na Sveučilištu Arizona, a koju je izradio profesor za mikrobiologiju Charles Gerba pa, nam je to bio glavi pokazatelje u rješavanju problematike vezane uz nečistoću kolica u trgovinama.


eMedjimurje.hr: Da, uistinu zanimljivo, a mnogi od nas čitajući raznorazne članke samo tako prođemo preko pročitanog, umjesto da razmislimo na koji način bi mogli pomoći i sebi i drugima. Jeste li promatrali ponašanje kupaca?

– Nakon pročitanog članka, krenuo sam se u istraživanje, te mjesec dana svakodnevno po sat vremena, stajao ispred svakog trgovačkog centra i promatrao kupce koji prije ulaza u supermarket uzimaju kolica.


eMedjimurje.hr: Što ste uočili prilikom istraživanja?

– Uvidio sam da više od 70 posto kupaca, čim prilazi kolicima već nekoliko metara prije kolica, bira koja će kolica uzeti za kupovinu, iz razloga što odabiru ona koja su manje prljava, brišu rukohvat kolica maramicom prije samog ulaska u kupovinu te je bilo niz komentara i opaski kako su kolica prljava.


eMedjimurje.hr: Koji Vam je bio slijedeći korak?

– Kako su dani prolazili prilikom tog istraživanja, svakodnevno sam razmišljao kako riješiti taj problem, na način da kupac više ne mora razmišljati o prljavštini na kolicima, jer kolica su početak kupovine u svakom supermarketu, te je vrlo važno da se taj problem riješi, kako bi kupac od samog početka mogao kupovati na ugodan način, bez ikakvih problema ne razmišljajući tko je prije koristio kolica te da li su ili nisu prljava.

Mjesec dana je brzo prošlo i desilo se slijedeće. Osmislio sam dodatak za kolica pod nazivom Osa 2, namijenjen korisnicima, kako bi im omogućio, čistiju bezbrižnu i zdravu kupovinu bez ikakvih možebitnih kasnijih posljedica za svoje zdravlje.

Dodatak  za kolica omogućuje da prilikom uzimanja kolica za kupovina, uopće ne razmišljamo o tome, da li je rukohvat čist i opran, tko ga je prije koristio, da li je rukohvat možda pun bakterija uslijed kihanja, neopranih ruku, možda je u kolicima bilo voženo malo dijete koje je nesmotreno obavilo nuždu na pojedinim dijelovima rukohvata, možda je rukohvat bio onečišćen iz raznih vremenskih razloga jer kolica nakon zatvaranja trgovačkog centra cijelo vrijeme borave na otvorenom te nisu zaštićena u potpunosti, kada bi bila u zatvorenom prostoru, možda je netko neslanom šalom kolica nenamjerno zarazio nekakvim nehigijenskim sredstvom, na stotine i stotine automobila svakodnevno prolaze pored kolica i ispuštaju Co2 u zrak, pa isto tako mogu te čestice zahvatit rukohvat kolica koji je onda prljav.

Dodatak za kolica napravljen je na način da se, jednostavno skida i jednostavno stavlja natrag na kolica.

Ovim dodatkom smo riješili prvobitan i najvažniji problem a to je eliminacija nečistoće sa rukohvata kolica, jer nitko ne uklanja nečistoću i bakterije sa rukohvata kolica poradi ne imanja vremena za taj još dodatni posao.

Samim time riješen je problem nečistoće koji je jedan od najvažnijih problema, kojeg kupci nisu svjesni a koji im kasnije može stvoriti niz zdravstvenih problema u budućnosti. Također korištenjem dodatka za kolica, trgovački centar pokazuje svojim kupcima, da im je na prvom mjestu zdravlje i sigurnost njihovih kupaca.

eMedjimurje.hr: Rekli ste nam da je proizvod i patentiran?

– Proizvod je prijavljen pri Hrvatskom Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo te je u tijeku ispitivanje i priznavanje patenta do kraja ove godine, a u međuvremenu je proizvod nagrađen sa brončanom medaljom na međunarodnom sajmu inovacija koji je održan u Zagrebu u 11. mjesecu prošle godine. Proizvod je na sajmu bio odlično prihvaćen od strane posjetitelja.


eMedjimurje.hr: Koji su Vam sljedeći planovi?

– U ovom trenutku u završnoj je fazi izrada i dodatka za kolica, koji će imati u sebi i razne mirise kao što su primjerice vanilija, jagoda, jabuka te naravno neutralni dodatak bez mirisa.

Nakon toga ostalu su dva prioriteta, a to je pronalazak business strateškog partnera, kako bi se proizvod patentirao i zaštitio za Europu, te drugi prioritet, koji podrazumijeva proizvodnju proizvoda koja mora biti u Hrvatskoj.

Također, čim proizvod bude patentiran, javljanje na natječaje EU koji će biti namijenjeni našem proizvodu.

Važno je napomenuti, da ćemo u ponudi imati i dodatak za kolica, koji će se izrađivati samo  prema Vašoj želji, nacrtu i ideji. On će biti jedinstven, prema želji naručitelji.

Tko zna možda, će u budućnosti dodatak za kolica, biti i modni dodatak, za kraj razgovora našalio se Dejan Levačić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije