Poskupljuje voda: Od svibnja računi veći u prosjeku za 30 kuna

Na današnjoj sjednici Vlade prihvaćen je prijedlog uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o visini naknade za korištenje voda koja na snagu stupa 1. travnja, piše portal 24sata.hr. Prosječnom kućanstvu koje troši oko 20 kubičnih metara vode mjesečno račun će tako biti do 30 kuna veći.

– Korigira se visina naknade za korištenje voda na 2,85 kuna. Riječ je o razvojnoj naknadi koja se koristi za financiranje našeg dijela projekata EU. Razlog tome su investicije koje je Hrvatska do 2023. godine dužna poduzeti u području vodnoga gospodarstva, a koje proizlaze iz našega članstva u EU. Unija je za te projekte pripremila tri milijarde eura, a Hrvatska mora osigurati milijardu i pol eura, i ta će se sredstva velikim dijelom namaknuti upravo iz ove naknade – rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

I dok cijena vode raste, ministar građanima poručuje da se projektima koji se rade diže standard isporuke usluge pitke vode i kanalizacije, piše portal 24sata.hr. – Veći standard znači i nešto veću cijenu vode – kazao je. Napomenuo je da smo to dužni učiniti jer ulazimo u veliku reformu vodno-komunalnog gospodarstva. Ministar kaže da će prosječnoj obitelji računi u svibnju biti veći za 15 do 22,5 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije