Od 1. srpnja promjene u platnom prometu

HGK – Županijska komora Čakovec je u suradnji s Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA), organizirala prezentaciju pod nazivom “Promjene u platnom prometu od 1. srpnja 2013. godine i mogućnosti financiranja”, koja se održala 20. svibnja.

Budući da ulazak Hrvatske u Europsku uniju donosi određene promjene u poslovanju, cilj ove prezentacije bio je upoznati članove Hrvatske gospodarske komore s novostima Zakona o platnom prometu čija primjena stupa na snagu 1. srpnja 2013. godine, sa standardima SEPA-e, s novim mogućnostima korištenja specijaliziranih usluga kojima poduzetnici mogu objediniti i zaokružiti poslovne procese za sve vlasnički povezane tvrtke te s izvorima kreditiranja odnosno EU fondovima.

Prezentaciju su održale Jasminka Rojko, direktorica Regije i Sanja Obradović, voditeljica Odjela odnosa s klijentima u transakcijskom poslovanju RBA. Brojne promjene u platnom prometu su već u primjeni, dok se od 1. lipnja 2013. godine u potpunosti napušta postojeća struktura poslovnih računa te se uvodi puna primjena IBAN konstrukcije računa i prilagođenih formata platnih naloga (HUB 3).

Uvode se i povoljniji rokovi izvršenja kod provođenja pojedinih platnih transakcija s inozemstvom (prekograničnih platnih transakcija) i nacionalnih platnih transakcija, ovisno o valuti izvršenja te se više neće naplaćivati naknade posredničkih banaka. Nadalje, RBA je upoznala poduzetnike s obvezama RH pri uvođenju standarda SEPA-e s krajnjim rokom prilagodbe do 31. listopada 2016. godine, kojima će se ujednačiti način provođenja EURO plaćanja u 32 države + RH.

Poduzetnici su iskazali poseban interes za fondove EU i mogućnosti financiranja takvih projekata. RBA svojim klijentima pruža podršku osiguravajući informacije o EU fondovima, natječajima i mogućnostima financiranja projekata koji se planiraju kandidirati za financiranje putem sredstava Europske unije. Za financiranje ovih projekata poduzetnicima su na raspolaganju razni vrlo povoljni izvori financiranja.

Pored izravnih izvora RBA, dostupne su i kreditne linije razvojnih banaka s kojima RBA surađuje (HBOR, EIB, EBRD, IBRD), uz mogućnost korištenja garancija Hamag Investa. Istaknuta je važnost praćenja, ne samo natječaja na koje se poduzetnici mogu izravno javiti, već i natječaja drugih korisnika fondova koji će nabavljati opremu ili tražiti usluge izvođenja radova, pri čemu RBA osigurava podršku izdavanja garancija i pisama namjere. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije