Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
DRŽAVNI INSPEKTORAT U 25% nadzora utvrđen rast cijena, izrečeno 400.000 eura kazni
Igor Soban/PIXSELL

INSPEKTORI U AKCIJI

DRŽAVNI INSPEKTORAT U 25% nadzora utvrđen rast cijena, izrečeno 400.000 eura kazni

Utvrđeno je povećanje cijene fotografskih usluga od 57 posto, pojedinih frizerskih usluga od 126 posto, usluga privatnog parkiranja od 25 posto, usluga samoposlužnih autopraonica od 50 posto i sl., naveli su iz DIRH-a

Tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata (DIRH) do jučer je obavila 1145 nadzora. U čak 25,2 posto slučajeva bilo je neopravdanog povećanja cijena nakon 31. prosinca, tvrde iz DIRH-a, a za još 163 nadzora se utvrđuju činjenice. Inspektori su, podsjetimo, u nadzore krenuli 5. siječnja, kada je Vlada RH donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, provode pojačane inspekcijske nadzore koji imaju za cilj utvrditi je li došlo do porasta cijena roba i usluga neposredno prije uvođenja eura kao službene valute u RH.

Od ukupnog broja nadzora tržišna inspekcija obavila je 659 inspekcijska nadzora (od čega: 282 inspekcijska nadzora nad pružateljima usluge, 280 nadzora u trgovini na malo te 97 inspekcijski nadzor u trgovini na malo pekarskim proizvodima). U nadzorima tržišne inspekcije utvrđeno je u 87 slučajeva nepoštena poslovna praksa neopravdanog povećanja cijena od čega u 53 slučaja u uslužnim djelatnostima, 19 u djelatnosti trgovine na malo pekarskim proizvodima te 15 u ostaloj trgovini na malo.

- Prosječno neopravdano povećanje cijena usluga je 20%, a u pojedinim slučajevima povećanja doseže i 126%. Tako je primjerice inspekcijskim nadzorom utvrđeno povećanje fotografskih usluga od 57%, pojedinih frizerskih usluga od 126%, usluge privatnog parkiranja od 25%, usluga samoposlužnih autopraonica od 50 % i slično - objašnjavaju.

U djelatnosti trgovine na malo prosječno je utvrđeno neopravdano povećanje od 17 % za kontrolirane proizvode nakon 31. prosinca 2022. godine, primjerice za pileće i pureće meso, suhomesnati proizvodi, voda, sok, jaja, konditorski proizvodi, mliječni proizvodi, hrana za životinje, konzervirano povrće. Isto tako, trgovini na malo pekarskim proizvodima, bilježi se i dalje povećanje cijena kako kruha tako i ostalih pekarskih proizvoda i to prosječno do 15%, a iznimno u pojedinim nadzorima utvrđeno je povećanje pojedinih pekarskih proizvoda od 20 do 30%, tvrde iz DIRH-a.

Turistički inspektori obavili su 486 inspekcijska nadzora od čega su u 161 inspekcijskom nadzoru (33,1%) utvrdili neopravdano povećanje cijena ugostiteljskih usluga. 

U 72.6 % okončanih inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno neopravdano povećanje cijena, poslovni subjekti su tijekom inspekcijskog nadzora, odnosno neposredno do okončanja nadzora vratili maloprodajne cijene na visinu maloprodajnih cijena na dan 31. prosinca 2022. godine.

- Zbog prekršaja nepoštene poslovne prakse iz 149. Zakona o zaštiti potrošača, u tijeku je izricanje novčanih kazni prema svim poslovnim subjektima koji su neopravdano povećali cijene nakon 31. prosinca 2022. godine odnosno od 1. siječnja 2023. pa do dana inspekcijskog nadzora. U okončanim inspekcijskim nadzorima, prekršajnim nalozima prema poslovnim subjektima izrečene su 234 novčane kazne u iznosu od 399.489,09 eura (3.009.950,55 kn) - ističu te dodaju kako će inspekcije DIRH-a i dalje će, svaka inspekcija u dijelu svoje nadležnosti nastaviti koordinirano i kontinuirano obavljati inspekcijske nadzore u cilju zaštite potrošača.

Najnovije

Reci što misliš!