nezadovoljni gradovi i općine

KAOTIČNA SITUACIJA S PLINOM U MEĐIMURJU ‘Mi smo taoci Međimurje-plina’

Vrtiću u Prelogu račun za plin porastao sa 6 na 23 tisuće kune, školi u Čakovcu sa 17 na čak 88 tisuća kuna!

U prostorijama Gradske vijećnice Grada Preloga danas je održana konferencija za medije koju su sazvali gradovi i općine nezadovoljni odnosom Međimurje-plina d.d. prema njima, njihovim institucijama i udrugama. Naime, nezadovoljni iznimno visokim računima za plin, gradovi Prelog i Mursko Središće te općine Mala Subotica, Dekanovec, Podturen, Orehovica, Domašinec, Selnica, Sveti Martin na Muri, Vratišinec i Goričan zatražili su sazivanje izvanredne sjednice skupštine Međimurje-plina d.d., što se nije ostvarilo. 

Kao što je već poznato, Međimurje-plin d.d. ne želi raskinuti ugovore s javnim ustanovama kako bi one mogle prijeći HEP-u koji im jamči nižu cijenu plina od 41 euro po megavatsatu. Stoga, osim političkog pritiska HDZ-ovi gradovi, općine i partneri formalno nemaju druge mogućnosti jer većinu glasova u Skupštini Međimurje-plina d.d. drže Grad Čakovec, Općina Nedelišće i ostali. 

O svemu je danas bilo govora na konferenciji kojoj su prisustvovali gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak te Valentino Škvorc, načelnik Općine Mala Subotica, Ivan Hajdarović, načelnik Općine Dekanovec, Ervin Vičević, načelnik Općine Selnica i Perica Hajdarović, načelnik Općine Podturen. Koliko velik pritisak vrše sazivači konferencije na vodstvo Međimurje-plina i ostale vlasnike, potvrđuje i prisustvo i sudjelovanje zastupnice u Europskom parlamentu, Sunčane Glavak.

>> KAOTIČNA SITUACIJA S PLINOM U MEĐIMURJU “Mi smo taoci Međimurje-plina”

Prvi se obratio gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

– Nas jedanaest, dva grada i devet općina, kao osnivači društva smo početkom studenog od Nadzornog odbora zatražili sazivanje izvanredne sjednice skupštine Međimurje-plina d.d. Tražili smo da se na dnevni red stavi stanje u Međimurje-plinu te promjena društvenog ugovora. Htjeli smo porazgovarati o cijeni plina i povlaštenoj tarifi koju je donijela Vlada RH za sve neprofitne organizacije – jedinice lokalne samouprave, škole, domovi kulture, sportski centri i drugo.

Unatrag dva mjeseca opterećeni smo ogromnim računima i ne znam kako ćemo sve to izdržati, a prema uredbi Vlade mogli smo taj plin dobiti po povlaštenoj cijeni od od 41 euro. No, Međimurje-plin d.d. nije htio uzeti plin po povlaštenoj cijeni i distribuirati ga dalje pa mi danas plin plaćamo po puno većim cijenama – rekao je Kolarek i naveo primjer.

Vrtićima i do četiri puta veći računi za plin

Kako je rekao, Dječji vrtić Fijolica u Prelogu za prošlu godinu je u mjesecu studenom dobio račun za plin u iznosu 6.233,11 kuna, a za studeni ove godine čak 23.096,36 kuna! Naveo je i da je Grad Prelog za studeni prošle godine plin platio 2.536 kuna, a ove godine 15.455 kuna.

– U cijeloj priči je zabrinjavajuće što je mimo Skupštine, pa čak i Nadzornog odbora, Međimurje-plin d.d. jedini od 11 distributera odbio raskinuti ugovore i smatram da smo u jednom trenutku taoci i da mi odgovaramo za nešto, umjesto da Uprava Međimurje-plina odgovara osnivačima, odnosno vlasnicima društva. To je vrlo neodgovorno. Mi se trudimo da roditelji što je manje moguće plaćaju vrtić, a s druge strane su nas dočekali i otprilike četiri puta veći računi za plin. To ne zaslužuju ni djeca, ni roditelji, ni svi stanovnici Međimurske županije. Tražimo hitnu skupštinu, da se omogući raskid ugovora i potpisivanje ugovora s HEP-Plinom i da krenemo u proceduru promjene društvenog ugovora jer ovakav način vođenja Međimurje-plina je neodrživ – rekao je.

Zatim se obratio saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak.

– Ne bi došlo do inicijative za sazivanjem izvanredne Skupštine da je ona sazvana od strane Uprave, a trebala je biti zbog svih događanja na tržištu. Iako sam tražio da nas članovi Nadzornog odbora izvještavaju o poslovanju, mi smo bili osuđeni na to da informacije o poslovanju dobivamo iz medija. Neovisno o političkim bojama smo mi svi vlasnici Međimurje-plina, a plin plaćamo puno skuplje nego što bismo trebali. Mi smo u Murskom Središću dobili račun za vrtić oko 25.000 kuna, a prije je bio oko 8.000 kuna, a da ne govorim o Centru za kulturu, brojnim udrugama koje imaju svoje prostorije, domovi za starije i nemoćne… Koliko raste cijena plina, toliko raste i ekonomska cijena vrtića ili boravak u domu za starije – naglasio je Srpak. 

Dražen Srpak, Ljubomir Kolarek i Sunčana Glavak

Istaknuo je da mu nije jasno kako je ostalih deset distributera moglo omogućiti raskide ugovora, samo Međimurje-plin ne.

– Tražimo razum u pristupu ovom problemu, da se utvrdi pravo stanje i činjenice te da nama kao čelnicima lokalnih samouprava, nego i građanima koji bi također plaćali puno višu cijenu plina da nema mjera Vlade. Međimurje-plin daje tu povlaštenu cijenu domaćinstvima jer bi naišli na prevelik otpor građana, no vrtići, škole, domovi za starije i drugo su također naši – rekao je Srpak.

Svoje viđenje situacije dala je i europarlamentarka Sunčana Glavak.

– Sve neprofitne organizacije koje imaju ugovor s Međimurje-plinom su građani drugog reda, to je činjenica. Jedna škola na području Grada Čakovca bi plin za studeni po povlaštenoj cijeni platila 17 tisuća kuna, a on sad iznosi 88 tisuća kuna! To najbolje govori u kakvom su odnosu oni koji imaju ugovor s Međimurje-plinom. Neobično je da vlasnici ne mogu dobiti uvid u poslovanje i utjecati na poslovne odluke, što nigdje u poslovnom svijetu ne postoji – rekla je Sunčana Glavak te nastavila o Vladinom paketu  iz rujna vrijednom 21 milijardu eura i mjerama kojima je cilj da građani ne osjete poskupljenja.

‘Ne donose se mjere na razini EU, da bi netko u Međimurje-plinu bio pametniji od svih’

– Rast cijena električne energije u Hrvatskoj od 1.4. iznosio je nula posto, a da nije bilo mjera Vlade iznosio bi 700 posto! Što se tiče plina, porast je nula posto, da nije bilo Vladinih mjera porast bi bio između 500 i 600 posto. Građani zahvaljujući mjerama Vlade nisu toliko osjetili poskupljenja što se tiče energenata. Međimurje-plin d.d. jedini u Hrvatskoj ne poštuje uredbu Vlade RH. Nije mi jasno zašto Grad Čakovec dozvoljava da se na neki način kažnjavaju institucije kojima je Grad Čakovec osnivač i što se događa na razini županije?

Oni koji su pokušali raskinuti ugovor dobili su odgovor da moraju platiti penale u iznosu 300.000 kuna. Postavljam pitanje kako će, primjerice, jedna srednja škola platiti taj iznos? Ova konferencija otvara pitanja ‘Tko tu kome laže?’ i ‘Tko tu kome odgovara?’. Ako Međimurje-plin nije u stanju donositi ispravne poslovne odluke, onda neka prepuste to nekome tko je to u stanju – rekla je.

Postavila je i pitanje kako su ostali distributeri uspjeli osigurati stabilno poslovanje svojih tvrtki, a Međimurje-plin to nije.

– Kućanstva i poduzetnici imaju povlaštenu cijenu zahvaljujući mjerama Vlade RH, a zahvaljujući neodgovornom poslovanju i upravljanju Međimurje-plina koji ignorira svoje vlasnike, svi građani Međimurske županije postaju građani drugog reda. Ne donose se sve mjere na razini EU, da bi netko u Međimurje-plinu bio pametniji od svih – zaključila je.

– Želimo da sve jedinice lokalne samouprave, od Kotoribe do Štrigove, budu jednake i da svi imaju iste uvjete bez obzira na postotak vlasništva te da nas početkom svakog mjeseca ne šokiraju računi. Vjerujem da će razum prevladati i da će se naći rješenje – rekao je za kraj Ljubomir Kolarek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije