Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
NAFTNI STRUČNJAK 'Gorivo kod nas poskupljuje bez razloga'
Duško Jaramaz/PIXSELL

očekuje nas novi skok cijena

NAFTNI STRUČNJAK 'Gorivo kod nas poskupljuje bez razloga'

Idući tjedan očekuje nas novi skok cijena goriva. Litra eurosupera mogla bi biti skuplja za 71 lipu te bi stajala 14 kuna i 20 lipa, dok bi eurodizel trebao biti gotovo 15 kuna

Bit će to prvo poskupljenje u posljednja dva tjedna nakon što je vlada snizila trošarine i trgovačke marže te definirala da se cijene mijenjaju svakih 14 dana. Vlada će do početka idućeg tjedna odlučiti što dalje, objavio je HRT.

Štern: Cijenama goriva se manipulira

Cijene naftnih derivata, kaže naftni stručnjak Davor Štern, rastu brže od cijena sirove nafte.

"Manipulacija cijena goriva na mediteranskom tržištu dovodi do toga da kod nas poskupljuje gorivo bez razloga. Naime, mislim da je krajnje vrijeme da se razmisli o stavljanju Rafinerije Rijeka u pogon, u puni pogon, kako bi zadovoljila potrebe tržišta za energentima po pravednoj cijeni", poručio je Davor Štern, energetski stručnjak.

Jer poskupljenje goriva, kaže Štern, prelijeva se i na druge proizvode i usluge. Stoga je iznimno važno kontrolirati njegovu cijenu i izbjeći stihiju.

"Stvarno su sve opcije na stolu, živimo u neizvjesnom vremenu, prema tome učinit ćemo sve što je u našoj moći da svima bude bolje odnosno da se ovi inflatorni udari ublaže koliko god je to moguće", rekao je Dominik Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Prostor za smanjivanje trošarine, iznad one minimalne koju Europska unija propisuje, više nije velik, kaže ministar financija Zdravko Marić.

"Nakon ove dvije intervencije, de facto, nama ostaje nekih manje od 20 lipa na strani dizela, odnosno nešto malo manje od 40, konkretno 36-37 lipa na dizelu. Kako ćemo i što ćemo reagirati, to ćemo vidjeti", rekao je Marić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video