Osnivaju komunalnu tvrtku jer žele niže cijene za mještane

Osnivaju komunalnu tvrtku jer žele niže cijene za mještane

Donjemeđimurske općine Donji Vidovec i Donja Dubrava, koje zajedno imaju manje od 4000 stanovnika, osnovat će komunalnu tvrtku. Bavit će se odvozom smeća, košnjom trave po nogometnim igralištima, održavanjem zgrada i raznim drugim poslovima.

– O tome razgovaramo već godinu dana i napravili smo simulacije koje su pokazale da bi osnivanje tvrtke bilo isplativo. Simulacije su rađene za dvije općine, no očekujemo da će nam se priključiti i druge općine u ovom dijelu županije – optimističan je načelnik Josip Grivec (HSLS). To ne znači, ističe, da nisu zadovoljni poslom koji obavlja preloški Pre-kom, već žele otvoriti nova radna mjesta.

– Na početku ćemo zaposliti pet ljudi, što će biti dovoljno za onovne komunalne poslove, a onda ćemo dalje vidjeti. To će biti radnici sa širom paletom znanja i vještina, tzv. kućni meštri, koji će moći obavljati razne poslove. Na primjer, imamo dosta zgrada koje treba održavati – napominje Grivec. Računa da bi tvrtka mogla početi raditi do kraja godine. Načelnik Donje Dubrave Marijan Varga (HNS) kaže da mještanima žele omogućiti jeftinije cijene i kvalitetnije usluge.

– Uz ostalo, želimo da se pogrebni poslovi obavljaju na profesionalnijoj razini, a imat ćemo i dimnjičarsku službu. Otpad neće odvoziti u Totovec, nego u Piškornicu, koja nam je bliže, na svega osam kilometara – pojašnjava Varga.

Vijest o osnivanju novog komunalnog poduzeća nije baš razveselila Slavka Faltaka, predsjednika Obrtničke komore Međimurske županije, koji već godinama govori protiv “običaja da jedinice lokalne samouprave osnivaju trgovačka društva registrirana za sve moguće poslove”.

– Te neprofitne i proračunske institucije uzimaju poslove registriranim tvrtkama i obrtnicima. U njihovim nadzornim odborima sjede političari, članovi općinskih i gradskih vijeća, a i direktori obično dolaze iz sfere politike – kaže Faltak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije