Međimurski obrtnici spremaju se na Markov trg

Međimurski obrtnici spremaju se na Markov trg

U četvrtak 7.ožujka održana je 7. sjednica Skupštine Obrtničke komore Međimurske županije. U stalnoj neizvjesnosti i katastrofalnim uvjetima poslovanja  nije čudno što se broj međimurskih obrtnika smanjuje iz godine u godinu.

Na kraju 2012. godine u Međimurskoj županiji djelovale su ukupno 1.474 obrtničke radionice (1.451 aktivnih i 23 u privremenoj obustavi) što je u odnosu na godinu dana ranije manje za njih 87, odnosno visokih 5.6 posto. Krajem 2012. godine u Međimurju je bilo 477 blokiranih obrtnika (od toga 238 aktivnih),a ukupni iznos nepodmirenih obveza aktivnih obrtnika bio je 76.910.542 kune.

Među njima najviše je građevinara (87 ili 30,8%), slijede ugostitelji (44 ili 15,5%) i  trgovaca (31 ili 11%). Ove tri djelatnosti čine 57,3% ukupnih blokiranih, a približno toliko je i njihovo učešće (56,2%) u ukupnom iznosu nepodmirenih dugovanja. Usprkos tome što su međimurski obrtnici godinama pozivaju na uzbunu i ukazuju i upozoravaju na probleme u poslovanju, čini se da je sada sve kumulativno došlo na naplatu.

Financijska nedisciplina, nedostatak novca, neodrživo opterećenje obrtnika porezima i doprinosima i drugim davanjima, neopravdana i gotovo potpuna centralizacija, siva ekonomija, pravna i socijalna nesigurnost, anarhija u pogledu opterećenja lokalne samouprave, neprovođenje Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti…samo su neki od brojnih problema s kojima se obrtnici susreću u svakodnevnom radu.

– Od nove vlasti obrtnici su vjerojatno najviše očekivali u poreznom zakonodavstvu, uostalom o tome je puno obećanja bilo u kampanji. Sada kada je prošla cijela godina sasvim lako možemo reći da je to bila najveća obmana obrtnika jer dobili su niz novih odredbi u poreznom zakonodavstvu, ali nažalost sve su one usmjerene na dodatno opterećenje.

Tako se u porezu na dohodak obećavalo rasterećenje, a dobili smo nešto veći osobni odbitak uz istovremeno smanjenje granica za prelazak na višu stopu poreza na dohodak. Tako povećanje osobnog odbitka matematički nije donijelo manje obveze već naprotiv veće. – istaknuo je  u svom obraćanju predsjednik Obrtničke komora Međimurske županije Slavko Faltak.

Velika očekivanja obrtnici su imali od “svojeg” Ministarstva poduzetništva i obrta, međutim njegovim dosadašnjim radom su razočarani. Posebno se to odnosi na Nacrt prijedloga Zakona o obrtu što je i posebno naglašeno na sjednici. Od novog Zakona o obrtu očekujemo izjednačen položaj obrtnika u odnosu na druge gospodarske subjekte, naročito u pogledu odgovornosti, što je i bio naš osnovni zahtjev Ministarstvu poduzetništva i obrta, i razlog za pokretanje postupka izmjene Zakona.

Međutim, Nacrt prijedloga Zakona o obrtu, koji je 20. veljače objavljen i pušten u javnu raspravu nudi samo djelomično rješenje ključnog obrtničkog pitanja – jamstvo svom svojom imovinom. I dalje obrtnik za obveze odgovara svojom cjelokupnom imovinom, a kao izuzetak štiti se od ovrhe nekretnina za stanovanje nužna za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba obrtnika i osoba koje je po zakonu dužan uzdržavati, odnosno nekretnina za obavljanje samostalne djelatnosti  koja je njegov glavni izvor sredstava za život.

Uz polovično rješenje pitanja odgovornosti obrtnika, najveća primjedba na Nacrt prijedloga Zakona o obrtu, odnosi se na odredbe vezane uz obavljanje domaće radinosti i sporednog zanimanja. Ovakvim rješenjem građanima se omogućava obavljanje svih obrtničkih djelatnosti bez ograničenja, što je izravan udar na legalne obrte i trgovačka društva.

To će izazvati još veću pojavu rada na crno i sive ekonomije, jer takav će rad Državni inspektorat i Ministarstvo financija teško staviti pod nadzor. Smatramo da ne bi bilo dobro da domaća radinost i sporedna zanimanja postanu glavni način poslovanja, jer je povijest pokazala da je to bio izvor sive ekonomije.

Nadalje, odredbe koje omogućuju obavljanje obrta od strane pravnih osoba ponovno dovode obrtnike u neravnopravan položaj u odnosu na trgovačka društva. Na žalost, u Nacrtu je predloženo rješenje da pravna osoba ne mora imati zaposlenu stručnu osobu, čime se degradira struka i ugrožava rad obrtničkih škola, a upitna je i zaštita potrošača.

Trgovačkim društvima propisuje se zapošljavanje stručne osobe samo u slučaju primanja naučnika. Uvažen je zahtjev Komore, da obrtnik za vrijeme života obrt može prenijeti na bračnog druga i druge srodnike, što dosad nije bio slučaj. Na Skupštini je jednoglasno podržana inicijativa da se Hrvatskoj obrtničkoj komori predloži izlazak i obrtnika pred Vladu na Markov trg.

Na sjednici Skupštine također su prihvaćeni Izvještaj o radu Obrtničke komora Međimurske županije tijekom 2012. godine, te Izvještaj o izvršenju Financijskog plana Obrtničke komora Međimurske županije za 2012. godinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije