SURADNJA TICM-METALSKA JEZGRA

TEHNOLOŠKO-POSLOVNI SUSRET Uz Metalsku jezgru Čakovec i partnere do pametnih tvornica

Kako je zbog nepovoljne epidemiološke situacije izostalo službeno otvorenje prvog međimurskog znanstveno- istraživačkog centra – Metalske jezgre Čakovec, ovo događanje bila je dobra prilika da se poduzetnici upoznaju s uslugama i opremom kojom ona raspolaže

Digitalna transformacija gospodarstva, koja je u punom zamahu, zahtijeva razumijevanje važnosti i načina upotrebe različitih tehnoloških rješenja za postizanje bolje produktivnosti i profitabilnosti u poslovanju. Primjena interneta stvari, umjetne inteligencije, 3D ispisa, virtualne i proširene stvarnosti, strojnog učenja i robotike radikalno mijenja dosadašnji način rada i stvara potrebu za novim poslovnim modelima i vještinama. Kako bi potaknuli tu promjenu, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) i Metalska jezgra Čakovec, u četvrtak, 13. svibnja 2021. godine, organizirali su prvi u nizu tehnološko-poslovnih susreta Uz Metalsku jezgru i partnere do pametnih tvornica.

Kako je zbog nepovoljne epidemiološke situacije izostalo službeno otvorenje prvog međimurskog znanstveno- istraživačkog centra – Metalske jezgre Čakovec, ovo događanje bila je dobra prilika da se poduzetnici upoznaju s uslugama i opremom kojom ona raspolaže.

U uvodnom obraćanju, direktor TICM-a Ivan Plačko, sudionicima je predstavio Centar znanja Međimurske županije kao ogledni primjer revitalizacije bivših vojnih objekata korištenjem bespovratnih sredstava. Danas je to centar zbivanja koji vrvi brojnim sadržajima za potencijalne i postojeće poduzetnike, radno mjesto mnogih zaposlenika u privatnom i javnom sektoru te mjesto formalnog i neformalnog obrazovanja.

TICM je sastavni dio Centra znanja i ključna poduzetnička potporna institucija u županiji koja poduzetnicima pruža usluge inkubacije, edukacije, savjetovanja te podršku u pripremi i provedbi EU projekata.
Župan Matija Posavec istaknuo je kako Međimurska županija nastoji poduzetnicima omogućiti ne samo potrebnu infrastrukturu nego i odgovarajući sadržaj za razvoj njihova poslovanja, a u tome ključnu ulogu imaju upravo institucije koje su organizatori ovog događanja.

Prof.dr.sc. Nedeljko Štefanić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu predstavio je projekt “100 pametnih tvornica”. Transformacija poduzeća u okviru projekta provodi se kroz CULIS metodologiju koja je rezultat dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji i praktičnog rada na optimizaciji poslovnih procesa. CULIS potiče primjenu novih poslovnih modela temeljenih na primjeni digitalne tehnologije s ciljem stvaranja pametnih tvornica.
Prvi korak u transformaciji je primjena LEAN metodologije, nakon čega slijedi sveobuhvatna digitalizacija poslovanja te sve završava zelenom tranzicijom (tj. brigom o optimalnom utrošku resursa i društveno odgovornim poslovanjem). EKO MEĐIMURJE d.d. veliko je metaloprerađivačko poduzeće koje je s uvođenjem LEAN-a krenulo 2015. godine, i to sa svrhom unaprjeđenja proizvodnih procesa i eliminiranja gubitaka u proizvodnji.

Predstavnik uprave za kvalitetu, Dario Babić, u svojoj se prezentaciji osvrnuo na uvođenja LEAN-a i KAIZEN-a, osvrćući se na najistaknutije izazove u tom procesu. Digitalizacija im je omogućila uspostavu funkcionalnog sustava praćenja proizvodnje koji je omogućio pristup podacima o stvarnom stanju proizvoda, kontrolu zastoja u realnom vremenu, povećanu efikasnost rada i smanjenje administrativnih poslova.

U drugom dijelu tehnološko-poslovnog susreta, ravnatelj Metalske jezgre, dr.sc. Mario Šercer, naglasio je da postoje brojne mogućnosti za suradnju s poduzetnicima na projektima istraživanja, razvoja i inovacija s fokusom na aditivne tehnologije. Glavnina aktivnosti Metalske jezgre provodi se kroz Laboratorij za Internet stvari i Laboratorij za prototipiranje opremljen sofisticiranom opremom. Više o uslugama Metalske jezgre možete pročitati OVDJE

Priču o tehnologiji 3D ispisa zaključili su predstavnici poduzeća Topomatika d.o.o. i IZIT d.o.o. Vedran Starčević iz Topomatike prezentirao je usluge i proizvode iz njihovog asortimana usmjerene 3D skeniranju, mjerenju i kontroli oblika, dimenzija, položaja i deformacije objekata veličine od desetak milimetara do nekoliko desetaka metara.

Luka Naglić djelatnost poduzeća IZIT d.o.o. opisao je kroz usluge koje nude, poput izrade virtualnih prototipova, povratno inženjerstvo i aditivnu proizvodnju. Glavni motivi za uvođenje aditivne proizvodnje su sloboda pri oblikovanju, ekološka održivost, potreba za personalizacijom proizvoda i proizvodnja malog volumena.

Tipične primjene 3D printera u proizvodnji su izrada alata i naprava za pridržavanje, nošenje, kontrolu, testiranje i izvedbu drugih manipulativnih radnji. Događanje je završeno prigodnim domjenkom i umrežavanjem sudionika, nakon čega je za sve zainteresirane organiziran obilazak prostora i demonstracija opreme kojom raspolaže Metalska jezgra.

Gospodarstvo Međimurske županije pretežno je bazirano na prerađivačkoj industriji koja ostvaruje najveće prihode i zapošljava najviše ljudi. Kako bi prerađivačka industrija i nadalje bila okosnica međimurskog gospodarstva, važno je poticati  ulaganja u tehnološki razvoj. Nadolazeća industrijska tranzicija sjeverne Hrvatske intenzivirat će usvajanje trendova u području 4.0 industrije, a samo oni najspretniji i najbolji ostvarit će i potporu u obliku bespovratnih sredstava. Kako bi međimurske poduzetnike pripremili za buduće trendove te im olakšali proces digitalne tranzicije, TICM, Metalska jezgra i Međimurska županije i nadalje će provoditi informativne, savjetodavne i obrazovne aktivnosti namijenjene poduzetnicima iz prerađivačkog sektora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije