Plan sindikata: Prvo veliki štrajk, a potom rušenje Vlade?

Plan sindikata: Prvo veliki štrajk, a potom rušenje Vlade?

Masovni prosvjedi, štrajkovi i u konačnici rušenje vlade – dosad najžešće prijetnje iz sindikalnih redova stavljene su na papir mogućeg hodograma akcija sindikata državnih i javnih službi, koji su se u utorak okupili i razgovarali o opcijama kojima će odgovoriti na smanjenje plaća od tri posto.

– Cilj nam je osporiti Vladinu odluku o smanjenju koeficijenta za plaće u državnim i javnim službama od tri posto. Izgledno je da ćemo pozvati građane da izraze nezadovoljstvo sadašnjim načinom vladanja, da za početak ne podrže ovu vlast prvo na lokalnim izborima – kaže jedan od predstavnika sindikata.

Maksimalistički cilj rušenja vlade

Prosvjetna vertikala sindikata okupljenih u Matici hrvatskih sindikata Vilima Ribića, još je prošlog tjedna najavila štrajk u školama prvo krajem travnja ili početkom svibnja, a potom i krajem školske godine. Uz njih su na sastanku prisustvovali i čelnici sindikata policije, carinika, porezne uprave, državnih službenika i namještenika, te medicinara i kulture.

Hodogram koji su imali na stolu predviđa akcije kao što su svesindikalni sabor, masovne prosvjede na ulicama i štrajkove, te kao minimalistički cilj vraćanja tri posto na plaće, za koliko im je umanjen koeficijent, te maksimalistički cilj rušenja vlade.

Dio sudionika tog sastanka ne krije ogorčenost vladinim potezima i spremnost na generalni štrajk javnih i državnih službi te u konačnici i na bugarski scenarij, a dio ih tvrdi da sastanak nije uopće imao tako radikalno ozračje.

“Nismo ništa potpisali niti se dogovorili”

– Podržavamo sve akcije koje ćemo zajednički dogovoriti, bili to neredi, referendum o ustavnim promjenama, generalni štrajk ili nešto drugo, ali generalnije cilj osporiti odluku o smanjenju od tri posto koje je vlada donijela bez konzultacija sa socijalnim partnerima. Vladu ne mogu rušiti sindikati, to mogu samo građani – kaže jedan od sindikalaca, dodajući da će odlukama prethoditi još barem četiri do pet sastanaka.

– Neke će reakcije na smanjenje plaća svakako biti, ali što, to tek treba dogovoriti, kao i tajming. Nismo ništa potpisali niti se dogovorili, riječ je o popisu prijedloga, a opet ćemo se sastati sljedećeg tjedna kako bismo razgovarali o mogućim koracima – kaže Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Anica Prašnjak iz sindikata medicinskih sestara i tehničara tvrdi da na sastanku nije čula nikakve prijetnje ni rušilačke namjere, već da je riječ tek o zaštiti dostojanstva zaposlenih u državnim i javnim službama i o prvosvibanjskom svesindikalnom prosvjedu, te da je rečeno kako prvi prijedlog hodograma treba revidirati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije