LAG MEĐIMURSKI DOLI I BREGI PODUPIRE POLJOPRIVREDNIKE

ŠENKOVEC Mlada obitelj unaprijedila i proširila proizvodnju: OPG Lea Lisjaka godišnje uzgoji i do 5 tona borovnica

Nedjeljom donosimo uspješne priče o radu OPG-ova kojima je LAG 'Međimurski doli i bregi' na prvom i drugom natječaju "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" dodijelio bespovartna sredstva

Leo Lisjak, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Šenkovca, jedini uzgajivač borovnica s ekološkim certifikatom u Međimurju, bespovratna sredstva LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 1.1.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, uložio je u opremanje objekta za preradu borovnica, ali i u sustav za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Ovaj mladi proizvođač iz Međimurja na više od hektara poljoprivredne površine primarno se bavi ekološkim uzgojem borovnica, a godišnji urod, koji doseže i do 5 tona, uspijeva u cijelosti prodati na domaćem tržištu.

Supruga Jasminka i ja volimo prirodu, stoga smo se prije nekoliko godina odlučili okušati u ekološkom uzgoju borovnica, svjesni da je proizvodnja zdrave hrane budućnost. Nije nam bilo teško raditi, u proizvodnju smo uložili “brdo novaca”, iako smo većinu radova napravili sami. No, morali smo uložiti u kupnju sadnica, u poljoprivrednu mehanizaciju, traktore, viličare, kombi vozilo, u podizne platforme, hladnjaču.

Nasad od 3,5 tisuća grmova borovnica morali smo navodniti i zaštititi protugradnim mrežama, a to su vrlo veliki izdatci. No, zadovoljni smo. Iako ekološka proizvodnja zahtijeva puno više ručnog rada, uloženi trud se ipak naposljetku isplati – istaknuo je Leo Lisjak, nositelj ovoga uzornoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Šenkovca.

Ulaganja su omogućila velike uštede

Ova mlada obitelj na svom je imanju željela unaprijediti i proširiti proizvodnju, pa su se prijavili na natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi, kako bi s novim ulaganjem opremili objekt u kojem će i prerađivati borovnice koje uzgoje.

– Kupili smo kotao za kuhanje, sterilizator za staklenke, vakumirku te pasirku za džemove, a dio bespovratnih sredstava LAG-a uložili smo i u solarni sustav od 4,6 kilovata. Zahvaljujući ovom ulaganju značajno ćemo ubrzati i olakšati proces proizvodnje pekmeza, džemova i sokova od borovnica. Ranije je moja supruga primjerice, i po tri sata stajala uz lonac i miješala 10 kilograma borovnica, a sada novi kotao 130 kilograma borovnica miješa i kuha sam.

Značajnu uštedu vremena ostvarili smo i zahvaljujući uređaju za suhu sterilizaciju staklenki, bez kojeg smo ranije bili prisiljeni satima grijati staklenke. S aparatima koje smo kupili znatno smo si olakšali, ubrzali ali i pojeftinili proces proizvodnje, a značajnu uštedu ostvarit ćemo i zahvaljujući solarnom sustavu, koji nam sada osigurava besplatnu električnu energiju – rekao je Leo Lisjak o ovom ulaganju.

Nužna podrška tvornicama na otvorenom

Obitelj Lisjak naime, već godinama nastoji povećati površine za ekološki uzgoj borovnica, a planiraju i nova ulaganja na svom gospodarstvu.

– Do natječaja LAG-a Međimurski doli i bregi sva smo ulaganja financirali isključivo vlastitim sredstvima, no zahvaljujući izvrsnom iskustvu s ovim natječajem LAG-a, koji nam je bio od velike pomoći, sigurno ćemo se prijaviti i na natječaj za Tip operacije 6.2.1. iz Programa ruralnog razvoja. Već godinama nastojimo proširiti i površine, no cijene poljoprivrednog zemljišta u našem kraju naprosto nisu realne. Osim toga, već se osam godina borimo s birokracijom i raznim preprekama kako bismo dobili 600 četvornih metara državnog zemljišta na kojem planiramo posaditi nove nasade borovnica.

Umjesto da ta zemlja bude obrađena i da donosi prihod, ona već godinama stoji zapuštena. Neki izgleda ne razumiju da je poljoprivredna proizvodnja osnovna djelatnost, pa umjesto da ju potiču, oni na mnoge načine uporno nastoje ograničiti i otežati proizvodnju hrane.

Poljoprivredna proizvodnja treba stalnu stručnu i financijsku podršku, no ona nam često nije dostupna. Tako dugo dok poljoprivredna gospodarstva nećemo početi doživljavati kao tvornice na otvorenom, nećemo imati ni dostatnu poljoprivrednu proizvodnju, a koliko je ona važna najbolje je pokazala aktualna situacija s koronavirusom – naglasio je Leo Lisjak, koji se na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu bavi i proizvodnjom meda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije