Nenad Leček na čelu Sindikata tekstila, obuće, kože i gume

Nenad Leček na čelu Sindikata tekstila, obuće, kože i gume

Nakon Dragutina Lesara koji je 90-ih godina vodio Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Međimurje je ovih dana dobilo još jednog sindikalnog lidera. Nenad Leček izabran je za predsjednika Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske (STOKGH).

Leček će novu dužnost obavljati kao volonter. Zamjenica mu je Ljubica Hosni iz varaždinske VIS konfekcije. Sindikat koji 70 posto članova ima upravo na sjeverozapadu Hrvatske, suočava se s velikim odljevom članstva zbog gašenja radnih mjesta.

– Najkritičnije je bilo u prva četiri mjeseca prošle godine, kad je 3376 radnika ostalo bez posla. To je 844 radnika mjesečno, većinom iz djelatnosti tekstila, obuće i kože. Glavni cilj nam je zaustaviti zatvaranje radnih mjesta. S Ministarstvom gospodarstva pokušat ćemo idući tjedan dogovoriti spuštanje potpora i pomoći na regionalnu razinu, što EU jedino dopušta – ističe Leček.

Najveća pomoć bila bi, smatra, davanje poslova u javnim nabavama na državnoj i lokalnoj razini domaćim tvrtkama. – Čateks u kojem radim ima 60 posto izvoza. Nedostaje nam prodaja na domaćem tržištu jer se vrlo teško prodajemo preko trgovačkih lanaca. Ostaje nam javna nabava koja, na žalost, još od 2000. godine preferira uvozničke lobije.

Želimo da se to prekine i da se posao počne davati domaćim tvrtkama. Tako rade u Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj… Čateks je prošao na tri javna natječaja za tkaninu za španjolsku policiju, no poništavani su tako dugo dok nije posao dobio netko njihov – ističe Leček. Upozorava da su tekstil i obuća radnointenzivne djelatnosti koje zapošljavaju 80 do 90 žena, pa treba gledati i na socijalnu notu. Nije, ističe, sve u dobiti.

– Vlada je u programu rada naglasila da će prvenstveno pokušati pomoći tekstilu, obući i koža, no ispalo je da su najavljenih 100 milijuna kuna potiho i na mala vrata progurali u brodogradnju! – upozorava. Kad je riječ o investicijama, Leček ističe da jedino pozitivno može ocijeniti Boxmark u Varaždinu, dok su ostali “došli da nas iskoriste”.

Među njima su tvrtke koje krše zakone o radnom vremenu i toplim obrocima te zabranjuju sindikalno udruživanje. – Za 10 ili 15 godina, kad izgube povlastice koje imaju, te će tvrtke odseliti i ostaviti radnike s 20 ili 30 godina staža, koji će se teško ponovno zaposliti – pribojava se Leček.

Predlaže i da Vlada pomogne izvoznicima , te iznosi primjer Turske koja 30 posto izvoza subvencionira. Od problema nabraja i nesiplate plaće i premale minimalce. Tvrtke grcaju u dugovima. U Čateksu, koji danas ima 370 zaposlenih, stanje, tvrdi, ide na bolje. – Kapaciteti su popunjeni 50 posto bolje nego u siječnju prošle godine.

Izvoz je porastao od 10 do 15 posto i očekujemo pozitivan rezultat na kraju ove godine. Vlada bi trebala i Čateksu, koji je na ivici, pomoći tako da ga ne opterećuje dodatnim poreznim nametima. Trebalo bi na godinu ili dvije osloboditi perspektivne tekstilce nekih davanja prema državi i lokalnoj zajednici. Danas imamo više od 250 parafiskalnih nameta! – napominje Leček.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije