Nezaposlenost u Hrvatskoj najveća u posljednjih 10 godina!

Nezaposlenost u Hrvatskoj najveća u posljednjih 10 godina!

Stopa registrirane nezaposlenosti u siječnju je u Hrvatskoj dosegnula 21,9%! To je ujedno najviša razina u posljednjih deset godina, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

U prosincu je nezaposlenost još uvijek bila na 21,1%,. Ta brojka reflektira 13.800 osoba nezaposlenih manje nego krajem siječnja kada je ta brojka došla do 372.000 nezaposlenih, a znamo da je ta brojka kudikamo veća, dok smo svjesni da kako u Hrvatskoj tako i u Međimurskoj županiji mnogo radnika još uvijek radi na crno.

Ovo je najviša stopa nezaposlenosti od srpnja 2002. godine kada je iznosila za 0,1% više nego sad – okruglih 22%.

U siječnju 2013. godišnja stopa promjene indeksa potrošačkih cijena iznosila je također vrlo visokih 5,2%!

Visoku nezaposlenost pripisuje se posljedicama dugogodišnje recesije u Hrvatskoj, stečaja te restrukturiranja mnogih poduzeća, nepostojanje vizije kako zemlju izbaciti na pozitivnu kolotečinu te općenito vrlo visok stupanj odbojnosti za poslovanjem u Hrvatskoj te privlačenju stranih investicija, kao i problem nenaplata te nesolventnosti i nelikdivnosti kako privatnih poduzeća, tako i držanih te jedinica lokalne samouprave.

Krajem siječnja u evidenciji Područnog ureda Čakovec evidentirano je 8.346 nezaposlenih osoba – 306 (3,8%) osoba više nego prethodni mjesec i 893 (12,0%) osobe više nego u siječnju 2012. godine!

Završimo jednom lijepom domaćom konstatacijom – v dreku smo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije