Međimurskim poduzetnicima predstavljen “Poduzetnički impuls 2013”

Regionalna razvojna agencija Međimurje Redea zajedno s Ministarstvom poduzetništva i obrta danas je javno prezentirala Poduzetnički impuls 2013. za Međimursku županiju u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje u Čakovcu.

“Ovako veliki interes za predstavljanje Poduzetničkog impulsa govori o namjeri međimurskih poduzetnika da i ove godine svoje projekte prijave na raspoložive natječaje pa se nadam da će rezultati i iznos sufinanciranja ispuniti vaša očekivanja”, istaknula je direktorica REDEA-e gđa Sandra Polanec Marinović u uvodnom obraćanju.

Poduzetnički impuls okupljenima je predstaviti pomoćnik ministra poduzetništva i obrta g. Stjepan Koraj i voditeljica službe za strukovno obrazovanje i razvoj obrta istog Ministarstva gđa Danijela Žagar.

Ciljevi Poduzetničkog impulsa 2013. su:

Pojednostavljenje i ubrzanje procedura za osnivanje novih subjekata malog gospodarstva.
Stvaranje jeftinih izvora financiranja za poslovne i razvojne planove malog poduzetništva i obrta. Usavršavanje sustava potpora i olakšica za otvaranje i razvoj inovativnih tvrtki. Razvoj učinkovitog djelovanja poduzetničke infrastrukture. Poticanje udruživanja u zadruge. Poticanje umrežavanja kroz klastere. Sufinanciranje međunarodne promocije i suradnje malog gospodarstva. Proširenje organizirane stručne pomoći i obrazovanja. Pojačana promidžba poduzetništva.

GLAVNA PROGRAMSKA PODRUČJA

1. Sustav potpora s mjerama:

A. Razvoj mikro poduzetništva i obrta
B. Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika
C. Razvoj poduzetničke infrastrukture i poslovnog okruženja
D. Obrazovanje za poduzetništvo i obrte te očuvanje tradicijskih i umjetničkih obrta

2. Financiranje malog i srednjeg poduzetništva i obrta
3. EU Projekti
4. Institucionalna podrška

NOVINE U ODNOSU NA PRETHODNU GODINU

Veći naglasak na učinkovitosti javnih sredstava, manji broja potpora koje će imati veću vrijednost. Racionaliziranje potpornih mjera: iz 24 poticajna projekta iz 2012. godine u 2013. godini u sustavu bespovratnih potpora sa 4 mjere.

Uklanjanje administrativnih barijera smanjenje obujma tražene dokumentacije i troškova. Javni pozivi bit će otvoreni do iskorištenja planiranih sredstava. Unapređenja na većoj vidljivosti natječaja kroz informativne kampanje. 2013. se koristi kao prijelazno razdoblje za prilagodbu na očekivane procedure za financiranje iz strukturnih instrumenata koji će poduzetnicima postati dostupni od 2014. godine.

“Najveća razlika od prošle godine je da je iznos bespovratnih sredstva udvostručen i iznosi 730 miliona kuna, odobravat će se manji broja potpora koje će imati veću vrijednost. Želja nam je poduzetnike pripremiti na ulazak u Europsku uniju i način na koji funkcioniraju Europski fondovi. Svrha ovih bespovratnih poticaja iz proračuna ministarstva poduzetništva i rada odvajaju za kvalitetne projekte. Predviđam da će se kroz dvije godine od provedbe programa ostvarit povrat svih uloženih sredstava u državni proračun i pokretanjem poduzetništva oporaviti gospodarstvo i povećati broj radnih mjesta”, istaknuo je Stjepan Koraj.

Sva pitanja vezana za Program poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2013. te detaljnije informacije o samom natječaju mogu se dobiti na besplatni info telefon 0800/234 505 te putem emaila: pitanja@minpo.hr.

Isto tako, na stranicama Ministarstva poduzetništva i obrta www.minpo.hr mogu se preuzeti obrasci koje je potrebno ispuniti kako biste se mogli prijaviti na natječaj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije