JE LI OVO MOGUĆE?

FOTO Tužni prizori u Belici: Proizvođači zaoravaju tone krumpira jer ga ne mogu prodati

Tomica Sršan zaorao je čak 40 tona visokokvalitetnog krumpira jer ga ne može prodati, čak ni po cijeni od 50 lipa za kilogram

Tomica Sršan, proizvođač krumpira iz Belice, danas je s tugom u srcu i ‘knedlom u grlu’ počeo zaoravati krumpir koji još nije ni izvadio sa svojih oranica. I drugi proizvođači ga slijede u tome…

Kod Tomice Sršana se radi o 40 tona visokokvalitetnog krumpira koji se kao takav, kada su vremena bila drugačija, znao prezentirati daleko od Belice. Ove godine to neće biti tako jer krumpir koji još nije stigao plasirati na tržište više nema kupaca, premda on za kilogram traži tek 50 lipa.

– Nema zainteresiranih niti za tu cijenu – kaže tužno i dodaje da mu jedino preostaje njegovo zaoravanje kako bi oranice pripremio za zimu. Nažalost, njegovim su stopama krenuli i ostali njegovi sumještani jer im drugo ne preostaje.

Žalosno i tužno za međimurski kalamper koji je prije tri godine dobio novac Ministarstva poljoprivrede za specifikaciju oznake zemljopisnog podrijetla, a što je bila inicijativa Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira. Lani se na oko 2.500 hektara međimurskih polja godišnje proizvelo oko 60.000 tona krumpira, što je dostatno za 70% hrvatskih potreba.

Ovo je samo novinarska vijest koja bi morala biti polazište temeljitim analizama zbog čega do toga dolazi? Mi smo svoje napravili, zabilježili tugu u srcu onih koji žive za krumpir, onih koji od krumpira žive.

Najnovije