Međimurci ipak neće platiti gradnju “iglua”

Pođe li sve onako kako su zamislili u međimurskom SDP-u i županijskoj vlasti, Vlada bi uskoro Međimursku županiju mogla osloboditi obveze izgradnje vojnih skladišta za potrebe Ministarstva obrane.

Neslužbeno doznajemo da je prijedlog poslan Vladi koja bi ga trebala potvrditi na nekoj od narednih sjednica, a novi ugovor mogao bi, najavljuje se u kuloarima, osobno u Čakovec doći potpisati premijer Zoran Milanović, koji još nije službeno posjetio Međimursku županiju. Time bi napokon, nakon pet godina, trebala završiti trakavica započeta 2007. godine, kad je država dodijelila Međimurskoj županiji vojne objekte.

I dok su se brojnim jedinicama lokalne i regionalne samouprave diljem Hrvatske vojarne, skladišta, poslovni prostori i poligoni “dijelili” bez ikakve naknade, Međimurci su su ugovorno obvezali da će financirati izgradnju deset vojnih skladišta tipa “iglu” i osigurati 350 četvornih metara poslovnog prostora za potrebe MORH-a.

Ugovor su u lipnju 2007. potpisali tadašnji premijer Ivo Sanader i župan Josip Posavec. Nakon što je SDP došao na vlast, intenzivirani su pokušaji da se ugovor izmijeni. MORH je županiji predao vojarnu i zemljište vojnog poligona, tzv. Gmajnu, ukupne površine 55 hektara, i Dom HV-a u središtu Čakovca, procijenjene na 67 milijuna kuna. Zanimljivo je što u ugovoru nije navedena vrijednost skladišta i poslovnog prostora.

– Cijena nije određena, nego samo broj skladišta. No, Hrvatska je potom ušla u NATO, pa takav model vojnih skladišta više nije odgovarao standardima. Da sam ostao župan, ta bi obveza odavno bila ukinuta – kazao nam je J. Posavec. Nekretnine bivše vojarne u međuvremenu su pretvorene u Centar znanja u sklopu kojeg rade Tehnološko-inovacijski centar, REDEA i Međimursko veleučilište.

Časnički dom je prodan Gradu Čakovcu, a preostalo je još riješiti pitanje Gmajne koje se godinama bezuspješno pokušava prodati investitorima. Prema nekim procjenama, Međimurska županija i Grad Čakovec uložili su oko 30 milijuna kuna u obnovu nekretnina. To je i najjači argument županiji koja od Vlade traži da se odrekne skladišta koja bi, opet prema neslužbenim procjenama, stajala oko 20 milijuna kuna.

U županiji, dakle, inzistiraju na tome da im Vlada prizna ulaganje u objekte u kojima se odvijaju javni sadržaji. No, pitanje je što će biti s Gmjanom na kojoj bi potencijalni kupac mogao sagraditi trgovački centar ili neki drugi komercijalni sadržaj.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije