Manjim plaćama čuvaju radna mjesta

Neki poslodavci radnike znaju cijeniti, ali i nagraditi većim plaćama. Na žalost, dosta njih na sjeverozapadu Hrvatske isplaćuju niske plaće, neki zbog profita, ali većina zato jer je to jedini način da budu konkurentni na tržištu i da opstanu.

Poduzetnici pojašnjavaju da nižim plaćama zapravo čuvaju radna mjesta. Radnici se uglavnom ne bune, barem ne glasno, povodeći se za onom da je i slabije plaćen posao bolji od čekanja na burzi.

Prema podacima Fine, najniže plaće od četiri sjeverozapadne županije imaju radnici u Varaždinskoj županiji, 3699 kuna, što je čak 21 posto manje od prosjeka Hrvatske. U međimurskim tvrtkama koje Fini šalju izvješća o poslovanju, plaća je sedamdeset kuna veća nego u susjednoj županiji, i iznosi 3769 kuna.

Najbolje stoji Koprivničko-križevačka županija sa čak 4534 kune. Ona je na tabeli odmah iza prvoplasiranog Grada Zagreba, i to zahvaljujući ponajprije razvijenoj prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Krapinsko-zagorska je negdje na sredini s 3980 kuna.

To su sve prosječne radničke plaće, u koje nisu uračunate plaće zaposlenih u javnim državnim i lokalnim službama. I analitičari u Fini zaključuju da je jedna od karakteristika gospodarstva Hrvatske “velika razlika u razvijenosti pojedinih županija”.

Visina plaća odraz je, napominju, gospodarske strukture Hrvatske po županijama i velike koncentracije broja zaposlenih u gradu Zagrebu, gdje velik broj ljudi radi u financijskom sektoru, poslovnim uslugama i telekomunikacijama, u kojima se isplaćuju iznadprosječne plaće koje podižu prosjek.

Kao i u Varaždinskoj, i u Međimurskoj su prosječne plaće za petinu manje od državnog prosjeka. Najmanje su u uslužnim djelatnostima, a najviše u opskrbi električnom energijom. Oko 70 posto od 24.000 zaposlenih u Međimurju radi u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu.

– Borimo se, što nam drugo preostaje. Radim kod oca, plaće su male, ali to je jedini način da se održimo na tržištu. Srećom, znam svirati, zanima me glazba, pa se krpam svirajući u bendu – kaže Neven Kolarić (23). Zadovoljan je, dodaje, što uopće ima priliku raditi jer je broj nezaposlenih iz mjeseca u mjesec sve veći. Potkraj prosinca na burzi je bilo čak 8040 Međimuraca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije