USVOJEN PRORAČUN OPĆINE ŠENKOVEC ZA 2020.

SAŠA HORVAT Proračun je ‘težak’ 10,8 milijuna kuna, a najveća investicija izgradnja nogostupa u Knezovcu

Proteklog tjedna vijećnici Općinskog vijeća Općine Šenkovec jednoglasno su usvojili proračun za 2020.godinu u visini od 10.840.500 kuna

To je za otprilike 1,5 milijuna kuna više od ovogodišnjeg proračuna, koji će, nakon drugog rebalansa također usvojenog na spomenutoj sjednici, iznositi 9.209.400 kuna. Podsjetimo, u ovoj je godini Općina Šenkovec daleko najviše, 2,9 milijuna kuna, utrošila na dogradnju i uređenje Dječjeg vrtića Vrapčić.

Kao i prethodnih godina Općini Šenkovec, paradoksalno, najveći je problem upravo njezina razvijenost. Zbog toga je, prema klasifikaciji uvedenoj prije dvije godine, uvrštena u visoku 7.skupinu jedinica regionalne, odnosno područne samouprave. Iznad nje, u 8.skupini, nalazi se samo Grad Čakovec. To im znatno otežava pristup natječajima, a samim time i korištenje europskog novca.

Unatoč tome i u slijedeću godinu ulaze ambiciozno. Glavni prioritet i najveći zahvat biti će izgradnja 1,8 kilometara duge pješačko-biciklističke staze u Knezovcu. Za to je u proračunu planirano 1,9 milijuna kuna. Na nedavno raspisanom natječaju jedini ponuđač istakao je cijenu od 2,6 milijuna kuna, zbog čega je natječaj poništen. Očekuje se da novi natječaj rezultira ponudom koja bi bila mnogo bliža planiranom iznosu, nakon čega bi realizacija ovog projekta mogla krenuti već na proljeće.

Tijekom godine jedan od većih zahvata biti će i uređenje Trga Svete Jelene crkve za što je planirano 400 tisuća kuna, od čega bi tri četvrtine iznosa, u suradnji s LAG-om Međimurski doli i bregi, trebalo namaknuti putem internog natječaja kroz strukturne fondove.

Predviđeno je i projektiranje Prvomajske te svih vezanih ulica, gdje je nužno urediti oborinsku odvodnju, a potom kolnik i nogostup. Sličan zahvat planiran je u ulicama Dragutina Brgleza, Marka Kovača i Josipa Horvata Zdelara, a potom i u Jelenskoj ulici.

Naposljetku, tu je i projekt izgradnje novog doma DVD-a Šenkovec na lokaciji prema Gorčici.

Uz sve nabrojeno Općina Šenkovec nastavlja s iznimno jakim socijalnim programom, kroz koji će se za stipendije, vrtić, školsku opremu i materijale, novčane pomoći za Uskrs i Božić, socijalne pomoći i druge namjeni utrošiti 1,7 milijuna kuna. Jednako tako i dalje će se pomagati općinskim udrugama u iznosu od 150 tisuća kuna.

Općinski načelnik Saša Horvat u ovoj je prilici vijećnicima kratko prezentirao i razloge zatvaranja prilaza, odnosno stepenica kod Opskrbnog centra METSS-a u Ulici M.Tita. Primarno je to učinjeno zbog sigurnosti građana nakon što Tisak, s kojim je dogovarana sanacija, nije proveo taj zahvat. U tijeku su razgovori s METSS-om da se taj problem riješi prilikom rekonstrukcije njihove trgovine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije