Sve manje obrtnika, dodatno opterećenje troškovi fiskalizacije

Broj obrta u Međmurskoj županiji i dalje pada.

Krizu je dosad preživjelo 1506 obrtnika, no njihov se broj iz mjeseca u mjesec smanjuje. U deset mjeseci ove godine ključ u bravu stavilo je čak 39 obrtničkih radnji. Bit će, najavljuje Slavko Faltak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije, još i teže, posebno nakon početka primjene dva zakona.

Zakonom o fiskalizaciji obrtnici su dodatno opterećni visokim troškovima uvođenja fiskalnih blagajni. Država im nije pomogla, iako su to tražili. Nelogično je i da za ugostitelje zakon počne važiti 1. siječnja. Što to znači, da će do ponoći na Staru godinu raditi po starom, a od ponoći, na Novu godinu, po novom? – pita Faltak.

Obrtnici su nezadovoljni i novim Zakonom o obrtu. Traže da se promijeni odredba o tome da obrtnik za poslovanje obrta mora odgovarati cjelokupnom imovinom.

Osim toga, obrtniku se i dalje ne priznaje status radnika, čime ga se stavlja u neravnopravan položaj sa zaposlenim vlasnicima tvrtki. Zbog toga obrtnici ne mogu ostvarivati prava koja imaju zaposleni – upozorava Faltak.

U plan za 2013. međimurski obrtnici stavili i borbu za smanjenje lokalnih nameta, poput poreza i koncesija. Upozoravaju na višestruke sukobe interesa, nepotizam i korupciju u gradovima i općinama koje raspisuju koncesije i osnivaju tvrtke kojima onda dodjeljuju poslove.

U Međimurskoj županiji broj obrta u stalnom je padu od 2004. godine, kad ih je bilo 2013. Prošle godine evidentirano ih je 1561, što znači da su u sedam godina vrata zatvorila čak 452 obrtnika!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije