Đuro Horvat i Bernarda Cecelja među 25 hrvatskih biznis kraljeva

Večernji list predstavio je listu 25 hrvatskih biznis kraljeva (dodajmo slobodno i kraljica) među kojima su se našla i dva Međimurca – Đura Horvat, vlasnik Tehnixa te Bernarda Cecelja, vlasnica Bernarda madraca.

U državi čija ekonomija u velikoj mjeri počiva na međudjelovanju nekolicine krupnih poslovnih konglomerata, ovi ljudi predstavljaju značajne iznimke koje potvrđuju ne baš lijepo pravilo. Jer osim pukog uspjeha, kraljevska titula podrazumijeva više – dominaciju.

Ta dominacija kumulativni je rezultat niza uvjeta i događaja. Pa tako ne postoji jedinstvena formula njihova uspjeha. Neki od njih, poput Međimurca Đure Horvata ili Vjekoslava Majetića iz Dok-Inga, vizionari su koji su ostvarili golem uspjeh istovremeno podižući na noge cijeli gospodarski sektor u kojem rade.

U temeljima svake uspješne priče stoje sposobnost, rad, snalažljivost, odricanje, vizija i spremnost za rizik. To su nužni sastojci svake takve priče, a hrvatski kraljevi živući su dokaz kako je uspjeh moguć – barem dok ih netko ne svrgne s prijestolja. Jer zadržati titulu često je teže nego osvojiti je.

ĐURO HORVAT, TEHNIX
On zna da se na zaštiti prirode može zaraditi

Da je zaštita prirode globalni imperativ 21. stoljeća, razumiju mnogi Hrvati. A da se na tome može i jako puno zaraditi, vjerojatno nitko ne razumije bolje od Đure Horvata. Kad je taj međimurski ekonomist 1991. pokrenuo tvrtku Tehnix za tehnološka rješenja zaštite okoliša i zbrinjavanja otpada, rijetki su mogli predvidjeti da će ona izrasti u biznis vrijedan stotine milijuna kuna.

Tehnix je zato pionir i regionalni lider, sa 40 vlastitih patenata, više od 300 proizvoda i proizvodnim postrojenjima u Rumunjskoj, Mađarskoj i Srbiji te čak 65 posto izvoza. Također, jedni su od rijetkih koji su se uspješno othrvali recesiji, a kako takvih tvrtki u Hrvatskoj baš i nema puno, Ivo Josipović prošle godine ih je posjetio dva puta. Kako stoji hrvatska privreda, predsjednik je u Donjem Kraljevcu mogao provesti tjedan dana u komadu.


BERNARDA CECELJA, žena zaslužna za dobar san

Povratnica iz Švicarske obogatila se na – madracima

Kada u nekom hotelu pomislite kako ste se baš dobro naspavali, možda je to zato što ste se meškoljili na madracima poduzetnice Bernarde Cecelje. Kraljica madraca ujedno je poduzetnica 2010., a u deset godina svoje je proizvode, i madrace i krevete, učinila vodećim brendom na domaćem tržištu.

Prve korake u biznisu ta ekonomska tehničarka napravila je u Švicarskoj, a u Hrvatsku se vratila 1984. Zaposlila se prvo u Tvornici opruga u Varaždinskim Toplicama, a od 1990. do 1998. godine bila je predstavnica njemačkih i švicarskih tvrtki specijaliziranih za krevete. Svoju je tvrtku pokrenula 1998. Prvih godina tržište joj je samo hrvatsko, a kasnije se širi i na tržišta Europske unije.

Kratke profile svih 25 hrvatskih biznis kraljeva pročitajte klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije