MEĐIMURSKI VINARI

FOTO Vina Horvat iz Svetog Urbana napreduju meteorskom brzinom

- Svi smo neopravdano zapostavili rizling rajnski, vino koje u Međimurju ima dugu tradiciju a u svijetu je vrlo cijenjeno. Ozbiljno ću se posvetiti ‘rajnskome’ kako bi imao mjesto koje mu pripada, što će naravno donijeti nama zaradu, a potrošačima ugodu pijenja odličnog vina, kaže Robert Horvat, prvi čovjek obiteljskog vinarstva u Svetom Urbanu.

Dolaskom Roberta Horvata na čelo vinarstva obitelji Vladimira i Danice Horvat u Svetom Urbanu kod njih sve je krenulo i odvija se u dobrom smjeru i danas su Horvatovi najnapredujući međimurski vinari.

Da su vrlo dobri vinogradari i vinari potvrđeno je i nedavno i od strane Međimurske županije, Hortus Croatiae i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su im povjerili daljnju skrb o klonovima i trsovima pušipela te vina iz vinograda koji je pod stručnim nadzorom.

A upravo je pušipel sorta na koju su Horvatovi izuzetno ponosni i prvo je vino koji daju na kušanje dolazećim kupcima i posjetiteljima i kažu kako je većina njih zadovoljna pušipelom, međimurskom autohtonom i zaštićenom sortom vina.

– Pušipel se razvija upravo onako kako je bilo rečeno i dogovoreno na samom početku projekta i danas je pušipel vino na kojeg svi koji smo u projektu ponosni, a potrošači su sigurni kako piju vino koje karakteriziraju stalna svježina, vrlo ugodan miris, savršena boja i solidni alkoholi koji su ovog trenutka oko 12 volumnih postotaka, no kako imamo redovito vrlo kvalitetno grožđe i alkoholi se daju regulirati njegovanjem u podrumu, kaže Robert Horvat koji iz nestašnog mladića stasa u vrlo ozbiljnog i kvalitetnog vinogradara i vinara.

Horvatovi osim spomenutog pušipela, proizvode i stvaraju vrlo tražen i dobar Horvatov izbor (cuvee), pinot bijeli, graševinu, muškat žuti i rizling rajnski. A upravo je rizling rajnski u koji Robert ulaže napore kako bi ovo ne tako davno vodeće međimursko vino, ponovno zauzelo mjesto koje mu pripada.

– Rizling rajnski istinu je vrlo dobro, slobodan sam reći i odlično vino koje je stalne kakvoće, međutim mi sami vinari nekako smo ga zapostavili kod predstavljanja i prodaje potrošačima, te su i oni sami to prihvatili. Tako smo dugo ‘navijali’ za sauvignon, koji je zasigrno odlično vino, ali ipak ograničenih osobina i novije u međimurskom vinogradastvo. Zatim, mnogi smo se ‘dičili’ muškatima za koje važe osobine slične sauvignonu i sada smo na pušipelu koji je naša sorta i on zasigurno postaje vino broj jedan u našim ponudama.

Tako je rizling rajnski sve manje bio zastupljen u buteljama i uglavnom je završavao u cuveeima i mješanim sortama, što odgovara potrošačima jer piju odlična ‘gemišt vinima’, no s druge strane izgubili smo ‘asa’ u velikim igrama. Osobno sam se odlučio više posvetiti ili poigrati s rizlingom rajnskim u podrumu, a to čine i moje kolege te vjerujem kako će vrlo brzo ovo po mnogim osobinama najbolje vino opet donositi plodove nama vinarima, a potrošači će sigurno našu ponudu prihvatiti.

Vidite, mi smo potrošače naučili što da piju, onosno oni nam vjeruju i što im preporučimo oni to prihvate, pa će tako biti i s rizlingom rajnskim koji kod nas ima tradiciju i kvalitetu. Istina, nikada ih ne prevarimo te je stoga međimursko vino po svuda dobro prihvaćeno, dobiva visoke ocjene na izložbama i sajmovima i vrlo kratko ostaje ‘na lageru’ u našim podrumima, ispričao nam je Robert Horvat, odličan učenik svoga oca Vladimira kako i učenik koji cijeni ‘učitelje’ koji su duže od njega u ‘vinskoj međimurskij školi’ te ne čudi što Vina Horvat zauzimaju sve više prostora na tržištu i stolovima, ugostiteljskim i obiteljskim.

U nastajanu i zorenju su pjenušavac te kasne ili izborne berbe, vina koja će usrećiti posjetitelje i Međimursku vinsku cestu učiniti još prometnijom. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije