Živo selo traži doradu Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Nestranačka Skupina Živo selo upozorila je početkom lipnja hrvatsku javnost da je prehrana nacije, naročito ona mesom i mlijekom, sve ovisnija o uvozu. Tijekom posljednjih desetak godina Hrvatska dnevno gubi oko 2 milijuna dolara na neto uvozu hrane, a samo na uvozu goveda i mlijeka godišnje gubi oko 1% BDP-a.

Gospodarska situacija više ne dozvoljava da se nastavi vanjskim zaduživanjem koje je sve to omogućavalo pa je jedan od prioriteta da se iz osnova mijenja poljoprivredna politika koja nas je dovela u krizu i koja ju iz dana u dan produbljuje, poručuju iz Živog sela.

Vladin program koji je doduše označio dosadašnju politiku pogrešnom ipak je i dalje afirmirao njen krivi osnovni vrijednosni temelj i tako vlast opet zatvorio u začarani krug iz koga ne uspijeva izaći. Smatraju da se u Hrvatskoj nitko nije potrudio podsjetiti da su u Europi upravo briga oko takvih malih gospodarstva i njihov organski rast stvorili moćne poljoprivrede koje zemljama jamče prehrambenu samodostatnost i koje muči – prevelika proizvodnja!

Nacrt prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu dobar je primjer kamo vodi dosadašnja politika. Sučeljeno s potrebom provedbe makroekonomski neizbježnih promjena, Ministarstvo poljoprivrede se napokon odlučilo pokušati poboljšati proizvodnu dostupnost najvažnijeg resursa, zemljišta, i tako se iskazati zahvatom u problem u čijem je rješavanju do sada bilo gotovo potpuno pasivno.

Skupina Živo selo smatra da zakonski prijedlog treba vratiti na iscrpnu doradu, temeljenu na ambiciji da se obiteljskim gospodarstvima olakša dostupnost zemlji. U međuvremenu ponavljamo naš prijedlog da se dijalogom stvori čim širi konsenzus o paketu kriznih mjera koje bi u najkraćem roku stabilizirale tržište.

Tek paralelno s tim ili odmah zatim prešlo bi se na rješavanje važnih dugoročnih problema kao što je pitanje zemljišta i njegove uporabe. Ključ uspjeha leži u priznanju neuspjeha poljoprivredne politike – što je aktualna Vlada već učinila – ali i odlučnog zaokreta prema živom selu obiteljskih gospodarstava kao temelju racionalne proizvodnje. A takav je zaokret u ovom Nacrtu, blago rečeno, izostao, napominju u priopćenju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije