Međimursko meso ‘z tiblice preko noći postalo je hit

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede donijelo rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti ‘Međimurskog mesa ‘z tiblice’ oznakom zemljopisnog podrijetla, u Udruzi za zaštitu autohtonih međimurskih proizvoda iz Čakovca ne kriju zadovoljstvo, kao ni proizvođači tog specijaliteta.

>>> Ministarstvo poljoprivrede zaštitilo Međimursko meso z tiblice

– Presretni smo! Već zovu ljudi i interesiraju se za taj specijalitet. Potražnja je odmah porasla – kaže Spomenka Đuran iz Slakovca. OPG Đuran već godinama proizvodi meso ‘z tiblice, a zaštita će im omogućiti širenje posla. Specijalitet se sastoji od ‘slanine’ (leđna slanina) i zrelog dimljenog, tehnički obrađenog svinjskog mesa.

Kao sirovina upotrebljava se svježe svinjsko meso – svinski but u komadu bez kostiju i kože, svinjska leđa i slabina, lopatica, vrat, rebra i potrbušina i leđna slanina. Nakon zrenja pakira se u tradicionalne drvene posude tiblice ili u vakuum pakiranja.

Udruga je zahtjev za zaštitu naziva Ministarstvu uputila 22. srpnja 2015., prihvaćen je u svibnju ove godine, a istekao je i dvomjesečni rok za pregovore, kojih nije bilo. Prijelazna nacionalna zaštita označava razdoblje od datuma podnošenja zahtjeva za registraciju oznake Europskoj komisiji do donošenja konačne odluke o registraciji oznake na razini EU, kad naziv proizvoda postaje zaštićen na cijelom tržištu EU.

Dok traje prijelazna nacionalna zaštita, na tržište mogu samo proizvodi s potvrdom o sukladnosti sa specifikacijom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije