LAGO-ovi u Francuskoj

PUT U FRANCUSKU Međimurski LAG-ovi po prvi puta na okupljanju europskih LAG-ova

Bilo je ovo zanimljivo iskustvo

Predstavnici oba međimurska LAG-a, LAG-a Međimurski doli i bregi i LAG-a Mura-Drava, po prvi puta su sudjelovali na Europskom LEADER kongresu, odnosno okupljanju europskih LAG-ova koji se održavao u francuskom gradu Poitiers, u kompleksu Futuroscope.

Kongres je organizirala Europska LEADER mreža za ruralni razvoj (ELARD – The European LEADER Association for Rural Development) u suradnji s francuskom mrežom LAG-ova, a održao se 02. i 03. listopada 2024. O važnosti događaja svjedoči činjenica kako je na kongresu sudjelovalo više od 450 sudionika iz 29 zemalja, a na njemu su svoja razmišljanja o LEADER-u iznosili predstavnici svih relevantnih dionika, od Europske komisije, DG Agrija, ELARD-a do predstavnika nacionalnih LEADER mreža, ali i LAG-ova s područja čitave EU.

Glavna tema ovogodišnjeg kongresa bila je suradnja s naglaskom na međunarodnu suradnju između LAG-ova. Sukladno tome organizirane su radionice, okrugli stolovi i panel rasprave na kojima su bili prezentirani primjeri dobrih praksi suradnje, ali i smjernice kako bi projekti suradnje u budućnosti bili što kvalitetniji i svrsishodniji.
Dodijeljene su i nagrade za projekte suradnje, za koje je konkurirao projekt „Okusi domaće!“ LAG-a Međimurski doli i bregi, LAG-a Mura-Drava i LAG-a Moslavina. Projekt je bio usmjeren na promociju kulturne i kulinarske baštine Međimurja i Moslavine, a glavni rezultati projekta bili su kuharica “Slatko z` Međimurja”, monografija “Međimurska gibanica” te kuharica “Dobar tek u Moslavini”.

Zanimljivo iskustvo sudjelovanja na Europskom LEADER kongresu je za međimurske LAG-ove bilo neprocjenjivo zbog mogućnosti umrežavanja s LAG-ovima iz cijele Europe, a cijeli koncept događanja je bio usmjeren upravo na pronalazak novih projektnih partnera. Kontakti su razmijenjeni, projektne ideje također, a predstoji samo daljnja razrada i konkretiziranje novih međunarodnih projekata za oba LAG-a.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije