Hrvatske tvrtke u Njemačkoj godišnje zaposle oko 1500 hrvatskih radnika

O uspješnom radu hrvatskih poduzeća u Njemačkoj svjedoči i specijalizirana tvrtka Elting, u Njemačkoj pod nazivom Ingra Elting. Već 20-tak godina radi na poslovima novogradnje i sanacija zgrada, prije svega fasada

Skori ulazak Hrvatske u EU otvorio je i pitanje statusa naše radne snage u Njemačkoj. Da bi se omogućila sloboda kretanja i priznanje industrijskih i obrtničkih kvalifikacija radnika, hrvatske tvrtke unutar udruženja Ingra traže od Vlade RH da obrani interese hrvatskih radnika i tvrtki na njemačkom tržištu.

Prijenos znanja i tehnika

Savez hrvatskih tvrtki okupljen u gospodarsko-interesno udruženje Ingra sa sjedištem u Düsseldorfu iduće godine slavi 50 godina rada u SR Njemačkoj. Članice Ingre su izvele poslove u izgradnji industrijskih pogona, brodogradnji, građevini i izolaciji) vrijedne više od tri milijarde eura.

Ove građevinske tvrtke godišnje zaposle u Njemačkoj oko 1500 hrvatskih radnika

– Godišnje zapošljavamo 1500 ljudi, što je jedna trećina svog kontingenta Hrvata u SRNJ. To je i najznačajniji tehnološki most koji Hrvatska ima u inozemstvu s izvanrednim učincima na transfere u domovinu i organizacijska i tehnička znanja za naše radnike i poduzeća, riječi su Zorana Andročeca, direktora Ingre u Njemačkoj.

– Posve je neprihvatljivo da npr. sektor građevine i srodnih djelatnosti ima ograničenja na tržištu radne snage Njemačke. Model moratorija u trajanju od 2+3+2 godina kojeg su njemačke vlasti imale kako bi se zaštitile od istočnoeuropske radne snage (iz novih članica EU) ima jedino obrazloženje u navodnom pravnom presedanu za neko buduće proširenje članstva u EU, kaže Andročec dodajući da, obzirom na njihov minoran broj od manje od tisuću radnika, nema ekonomske ni političke logike u sprječavanju ulaska hrvatskih građevinara na njemačko tržište.

Iako ističu da imaju izvrsne kontakte s hrvatskim Veleposlanstvom u Berlinu, oni traže uključenje svih ostalih važnih resora u podršci hrvatskom izvozu: gospodarstva, financija, porezne uprave, rada i zdravstva.

Male i velike ribe

Na nedavnom sastanku građevinara u Berlinu s veleposlanikom dr. Mirom Kovačem istaknuta su traženja Vladi u zaštiti njihovih interesa. Tu je još potrebna podrška banaka u području izdavanja garancija i akreditiva.

Budući da veliki dio hrvatskih matičnih tvrtki živi od zarade svojih tvrtki u inozemstvu, građevinari drže da Vlada treba pomoći svim tvrtkama koje posluju u inozemstvu tako da im stvori bolji okvir za rad.

O uspješnom radu hrvatskih poduzeća u Njemačkoj svjedoči i specijalizirana tvrtka Elting, u Njemačkoj pod nazivom Ingra Elting. Već 20-tak godina radi na poslovima novogradnje i sanacija zgrada, prije svega fasada. Zapošljava od 40 do 50 specijaliziranih radnika za ventilirajuće fasade. U Berlinu trenutačno rade sanaciju fasade veličine 14.000 kvadrata, radovi vrijede 550 tisuća eura.

Drago Novak, direktor Ingra Elting i Zoran Andročec, diretor Ingre u Njemačkoj, govore o situaciji na njemačkom tržištu, gdje je Ingra prisutna već 50 godina

Uz poslove koje je Ingra Viadukt već završila na novoj berlinskoj zračnoj luci, sanacija te fasade je jedan od najvećih poslova koje su u Berlinu dobile hrvatske tvrtke u ovoj godini.

– Radeći dugo u Njemačkoj, naši radnici su stekli veliko iskustvo i znanje u izradi ventilirajućih fasada. Njihovo znanje i tehnologiju smo prenijeli i u Hrvatsku, pa takve fasade radimo i u našoj zemlji. Dosad smo završili ventilirajuće fasade na bolnici i sportskoj dvorani u Čakovcu, na nekoliko škola u Zagrebu, na objektima lanca Lidl u Hrvatskoj i drugima, kaže direktor Ingre Eltinga Drago Novak.

Da bi naše tvrtke u Njemačkoj bile još uspješnije, hrvatska Vlada bi trebala zaštititi interese hrvatskih građevinara. U suprotnom, kako su slikovito istakli građevinari na sastanku u Berlinu, ulaskom male ribe u veliki bazen sve postaje kompliciranije za malu ribu, piše Večernji list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije