Šiju odore za francuske poštare, a kod nas se nisu mogli javiti na natječaj!

Vlada bi hitno trebala pronaći model kako u ovim kriznim vremenima uvoznu robu zamijeniti domaćom. Dosta toga se uvozi i kupuje od trgovaca, a ne od proizvođača. Nema smisla uvoziti ono što možemo sami proizvesti – kaže Damir Vitez, direktor Čateksa iz Čakovca, tekstilne tvrtke koja je prošle godine izvoz povećala za čak 21 posto!

No proizvodnja specijalnih tkanina za vojne i civilne odore za domaće tržište drastično je pala. Prema podacima za posljednje tromjesečje prošle godine, prodaja na domaćem tržištu pala je 33 posto, a kao razloge u Čateksu navode krizu i manjak posla.

U posljednjem izvješću u tvrtki navode da su im prihodi od prodaje prošle godine iznosili 88,2 milijuna kuna, a 2010. godine 131 milijun kuna.

Domaće tržište, a govorim o radovima do kojih se dolazi putem javne nabave koja se financira iz državnog proračuna, nije se još pomaklo s mrtve točke – istaknuo je D. Vitez, koji je iznio zanimljiv slučaj.

Čateks se nije mogao javiti na natječaj Hrvatske pošte za nabavu poštarskih odora jer nije mogao zadovoljiti zadane kriterije o vrsti materijala. Istovremeno, u Čateksu šiju odore za francuske poštare!

S francuskom središnjom poštom imamo četverogodišnji ugovor. Bilo im je važno da smo društveno odgovorna tvrtka, a zadovoljili smo i uvjete vezane uz vrstu tkanine. No Hrvatska pošta tražila je u natječaju tkaninu goretex kakvu nose skijaši, a mi takvu ne proizvodimo iako i naše tkanine zadovoljavaju sve norme – kaže Vitez.

Čateks zapošljava 380 radnika. U većinskom je vlasništvu malih dioničara, mahom radnika.

Najveći je dioničar, sa 33 posto udjela, MTČ Tvornica čarapa koja je završila u stečaju. Što će biti s tim udjelom, doznat će se idućih mjeseci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije