Dio mljekara pristao na cijenu mlijeka prema modelu EU5

Drugog dana maratonskih pregovora, dio udruga proizvođača mlijeka kasno sinoć potpisao je sporazum o utvrđivanju izračuna otkupne cijene svježeg mlijeka prema tzv. modelu EU5, odnosno prema prosječnim cijenama pet najvećih europskih izvoznica mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatsku. Prema tom dogovoru otkupna cijena litre svježeg mlijeka bit će 2,43 kune.

>>> Župan Prehoč: Nerealna obećanja došla su na naplatu

>>> Prosvjednici nisu blokadom prometnica ugrozili sigurnosno stanje

>>> Prosvjed poljoprivrednika i mljekara nastavio se i noću

>>> Prosvjed i nezadovoljstvo mogli su se izraziti na puno suptilniji način

>>> Međimurski seljaci opet prosvjeduju: Blokirali južnu obilaznicu!

Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka odbio je potpisati sporazum te najavljuju nastavak prosvjeda.

Iz HSUPM-a su poručili da će, prihvate li ponuđenu cijenu, doći do propadanja hrvatske proizvodnje mlijeka. Tvrde kako oni predstavljaju 80% proizvodnje mlijeka te sigurno neće pristati na ponuđeni im sporazum.

– Večeras smo postigli Sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka koji će se određivati na osnovu mjesečnog izvješća o cijeni mlijeka u EU, odnosno na temelju prosjeka 5 zemalja i to Njemačke, Francuske, Mađarske, Slovenije i Rumunjske.

Sporazum vrijedi za iduća tri mjeseca, do 31. svibnja 2012. godine, i za to razdoblje je otkupna cijena svježeg sirovog mlijeka 2,43 kn – izjavio je sinoć ministar Tihomir Jakovina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije