Cijena mlijeka formira se u dogovoru proizvođača i mljekara

Na sastanku Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji mlijeka dogovoreno je kako će se, sukladno praksi u EU, cijena mlijeka formirati u dogovoru udruga proizvođača i mljekara.

Do kraja veljače, svaka će mljekara sa predstavnicima udruga proizvođača, definirati model formiranja cijene mlijeka, koji će se primjenjivati počevši od veljače 2012.  Proizvođači će otkupiti sve raspoložive količine mlijeka. Isto tako, prerađivači su se obvezali otkupiti sve raspoložive količine mlijeka i to odmah nakon deblokiranja prilaza mljekarama te prometnica, prenosi Index.hr.

– Ministarstvo će pratiti stanje na tržištu mlijeka te djelovati sukladno potrebi i mogućnostima. Podršku proizvođačima mlijeka i mljekarama mogu dati jedino hrvatski potrošači. Stoga će Ministarstvo uložiti značajna sredstva u prezentaciju oznake ‘Mlijeko s hrvatskih farmi’, u cilju podizanja svijesti te poticanja potrošnje mlijeka iz domaće proizvodnje. Iza ove oznake, stoji sustav kontrole higijene (HACCP) i sustav kontrole kvalitete, koji garantira da mlijeko doista potiče s naših domaćih farmi, da se nalazi pod kontrolom Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka Hrvatske poljoprivredne agencije, i da zadovoljava sve propisane zahtjeve kakvoće i higijenske ispravnosti u skladu s nacionalnom i EU regulativom. Cilj kampanje je i na ovaj način pomoći cijelom sektoru i potaknuti na veću potrošnju hrvatskog mlijeka te tako zaštiti domaću proizvodnju – stoji u priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede.

Dogovoreno je kako do idućeg sastanka proizvođači moraju definirati sve probleme s kojima su suočeni kako bi Ministarstvo sustavno pristupilo pronalaženju rješenja te pomoglo proizvođačima koji su u trenutnim poteškoćama. Pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner Kuterovac izjavila je kako su nakon ovih dogovora prosvjedi proizvođača neosnovani.

Ranije objavljeno:

Dvadesetak farmera na traktorima noćas je iz Koprivnice stiglo u Zagreb, a još šezdesetak traktorista došlo je u Zagreb iz Međimurja, Varaždina, Križevaca…kako bi se pridružilo prosvjednicima pred Dukatom, kojega smatraju glavnim krivcem što je uvođenjem tržišnog izračuna otkupna cijena mlijeka od veljače sa 2,66 pala na 2,30 kuna. Novi razlog za nezadovoljstvo je i taj što Dukat jučer uopće nije preuzimao mlijeko od kooperanata, tvrde u Hrvatskom savezu udruga proizvođača mlijeka, prenosi Vecernji.hr.

U Ministarstvu poljoprivrede su u tijeku razgovori farmera i mliječne industrije s resornim ministrom, a kako bi bili uvjerljiviji u zahtjevima da se cijene vrate na staro, mljekari već sad pokazuju svoju snagu. Ne postigne li se dogovor, najavljuju, već danas nastavljaju s još žešćim prosvjedima.

– Nadam sa da ćemo u dogovoru s proizvođačima i otkupljivačima doći do kompromisnog rješenja”, rekao je Jakovina te dodao: Mljekarska industrija se nalazi u nezavidnoj situaciji, ali Vlada u ovim pregovorima može biti samo moderator.

– Mljekari očekuju da se na sastanku postigne dogovor o otkupnoj cijeni te poručuju da će se, u slučaju da se to ne dogodi, njihov prosvjed sutra nastaviti u cijeloj zemlji, kazao je predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar.

– Dva pokušaja tripartitnog dogovaranja modaliteta za izračun troškova proizvodnje sirovog mlijeka i otkupne cijene sirovog mlijeka, koji su organizirani u Ministarstvu poljoprivrede, do sada nisu dala rezultata jer menadžeri Dukata ne žele o ovoj problematici voditi argumentiranu raspravu nego uporno traže od svakog proizvođača ponaosob da prihvati i potpiše ugovor s novom umanjenom otkupnom cijenom – kazao je Rešetar, a prenosi Index.hr.

Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka ujedinjava 20 hrvatskih udruga proizvođača sirovog mlijeka u koje je udruženo gotovo 5.000 proizvođača mlijeka. Od proizvodnje sirovog mlijeka danas u Hrvatskoj živi više od 14.500 poljoprivrednika i njihovih obitelji.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije