Međimurcima prilika za izradu aplikacija za satelitsku navigaciju

Međimurcima prilika za izradu aplikacija za satelitsku navigaciju

Učenici OŠ Nedelišće putuju na izlet u Istru. Djeca u rukasku nose odašiljače koji na zaslon maminog ili tatinog mobitela šalju točnu loakciju. Roditelji vide kuda dijete prolazi, kad je u kojem gradu. Uz pomoć posebne aplikacije, roditelji mogu pratiti i kojom brzinom vozi školski autobus.

To su samo neke od mogućnosti koje se otvaraju izrađivačima aplikacija za satelitsku navigaciju, koja nakon lansiranja prva dva satelita iz projekta Galileo otvara vrata idejama. Može li Međimurje postati važna točka za izradu softvera i aplikacija ne samo za satelitsku navigaciju, nego i druga IT područja? U razvojnoj agenciji REDEA-i misle da može.

U Münchenu je održano Europsko natjecanje u satelitskoj navigaciji, na kojem su mogle sudjelovati sve tvrtke, institucije i pojedinci s idejama koje se temelje na korištenju tehnologija satelitske navigacije, bilo za određivanje pozicije, vremena, navigaciju ili neke druge aplikacije, uključujući iPhone, iPad te Android.

Ove godine po prvi put sudjelovala je i Hrvatska kroz suorganizaciju Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. Na natjecanju provedenom na razini Hrvatske pobijedila je zagrebačka tvrtka Gdi GISDATA, koja se bavi izradom geografskih informacijskih sustava. Ta se tvrtka uz pomoć TIC-a predstavila na natjecanju u Njemačkoj.

– Ovo je izvrstan primjer kako jedinice lokalne samouprave mogu pomoći gospodarstvu. REDEA u Tehnološko-inovacijski centar otvorili su nam vrata i omogućili nam da stanemo rame uz rame inovatorima iz daleko razvijenijih zemalja. Naša ideja temelji se na satelitskoj navigaciji, odnosno tehnologiji praćenja objekata uz pomoć satelita. U Europi se 99 posto malih i srednjih tvrtki koje zapošljavaju 90 milijuna ljudi, a mi im možemo ponuditi rješenja za smanjenje troškova poslovanja – pojašnjava predstavnik tvrtke Leon Šagovac.

Na primjer, uz pomoć navigacije trgovački putnici mogu izabrati najkraće rute do odredišta, mogu snimati police u prodavaonicama i odaslati sliku do tvrtke. GSP sustav osmislili su Amerikanci, a Galileo je projekt Europske unije, koji bi trebao zamijeniti američki. Prilika je to tvrtkama i pojedincima – studentima, profesorima i drugima, da ponude ideje za aplikacije.

– Mi smo tu da pomognemo drugima u razvoju ideja. Važno je da ih bude što više, pa da se one najbolje iskomercijaliziraju – kaže direktor REDEA-e Matija Derk.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije