Plaće za tisuću kuna manje od prosjeka, pada i broj zaposlenih

Plaće za tisuću kuna manje od prosjeka, pada i broj zaposlenih

Međimursko je graditeljstvo u prvih devet mjeseci ove godine investiralo oko 20 milijuna kuna u dugotrajnu imovinu, što je za trećinu manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Prema podacima iz gotovo 300 građevinarskih tvrtki u Međimurskoj županiji, iza građevinaraca je teška godina. Broj zaposlenih osoba u graditeljskim tvrtkama, mjereno na temelju sati rada, za pet je posto manji nego u istom razdoblju prethodne godine. Došlo je i do znatnijeg smanjenja broja zaposlenih, za razliku od gospodarstva županije kao cjeline, u kojoj je broj zaposlenih u porastu.

Usporedba financijskih rezultata poslovanja međimurskog graditeljstva s rezultatima cjelokupnog gospodarstva županije ukazuje na značajniji pad aktivnosti graditeljskih tvrtki u odnosu na prosjek gospodarstva, koji je zabilježio porast, ističu u Hrvatskoj gospodarskoj komorskoj komori – Županijskoj komori Čakovec.

Graditeljstvo je u prvih devet mjeseci 2011. godine ostvarilo 731 milijun kuna prihoda, što je za 12,3 posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine. Cijelo međimursko gospodarstvo istodobno bilježi povećanje ukupnog prihoda za 9,5 posto, s 6,77 milijardi na 7,41 milijardu kuna.

Prosječna mjesečna neto plaća u graditeljstvu u prvih devet mjeseci iznosila je 3096 kuna i bila je za 16 posto niža od prosjeka plaće međimurskog gospodarstva. Od državnog prosjeka u građevinarskoj branši manja je za čak četvrtinu – za gotovo tisuću kuna.

Međimursko je graditeljstvo u prvih devet mjeseci ove godine investiralo oko 20 milijuna kuna u dugotrajnu imovinu, što je za trećinu manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije