NOVIH 9,2 MILIJUNA KUNA ZA MEĐIMURJE

LIJEPE RIJEČI MINISTRA Tomislav Čorić: ‘Međimurje je primjer i predvodnik u zbrinjavanju otpada’

- Prelog i Mursko Središće su u segmentu projekata iz zaštite okoliša na samom vrhu Hrvatske! - rekao je ministar Darko Horvat

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat danas su u Murskom Središću i Prelogu potpisali ugovore o izgradnji, odnosno proširenju kompostane vrijedne 9,2 milijuna kuna.

Tako će se u Murskom Središću izgraditi i opremiti kompostana s postrojenjem za obradu biootpada kapaciteta 1.700 tona godišnje. Vrijednost projekta iznosi 4.841.191 kuna, a buduća kompostana nalazit će se odmah kraj reciklažnog dvorišta.

>> Ministri Čorić i Horvat u Murskom Središću i Prelogu

Potpisom ugovora danas je finaliziran i projekt opremanja i modernizacije kompostane Prelog vrijedan 4.389.070 kuna. Provedbom ovoga projekta kompostana u Prelogu, izgrađena 2015.godine, će se proširiti, a njezin kapacitet povećati na 7200 tona godišnje. To će omogućiti da se kompost koji se ovdje proizvodi, uz korištenje efektivnih mikroorganizama, plasira ne samo na tržišta u Hrvatskoj i Sloveniji, nego i mnogo šire.

Ministar Čorić rekao je da se Međimurje nametnulo cijeloj Hrvatskoj kao primjer i predvodnik u ovoj djelatnosti.

– Tijekom svog mandata s Prelogom sam imao najviše posla, jer ste totalno drugačiji od drugih i volio bih da svi ostali slijede ovdašnji primjer. Rezultati koje ostvarujete govore sami za sebe i trebate se njima ponositi, naglasio je Čorić.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izrazio je zadovoljstvo što u Međimurje dolazi novih 9,2 milijuna kuna.

– Naša Vlada u više je navrata pokazala da prepoznaje i na konkretan način podupire postignuća u Međimurju. Drago mi je što su Prelog, kao prvi ovakav projekt u našoj zemlji sufinanciran iz EU fondova, a sada i Mursko Središće današnjim potpisom ugovora došli na sam vrh Hrvatske u segmentu projekata iz zaštite okoliša. Uvođenjem premijskog sustava poticanja obnovljivih izbora energije otvorit ćemo vrata i novim sličnim projektima, kakvih sada u Prelogu već imamo tri. To prepoznaju i poduzetnici, pa ne čudi da je u Prelogu jedna gospodarska zona popunjena, a druga premala za sve zainteresirane ulagače. Uvjeren sam da će ih biti još više nakon što, do kraja godine, potpišemo i ugovore za izgradnju preloške zaobilaznice, rekao je Horvat.

Očekuje se da će već sljedećeg tjedna biti potpisan i ugovori o nabavci specijalnih vozila za kompostane u Prelogu i Murskom Središću.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije