Milijarde kubika plina donose Međimurcima milijunske rente

Milijarde kubika plina donose Međimurcima milijunske rente

Ina je ovih dana ishodila koncesiju za plinsko polje Zebanec, a zatražit će i za polja Vukanovec i Vučkovec. Pet bušotina već je ispitano i opremljeno. Time Ina nakon nekoliko godina stanke u prvi plan stavlja projekt Međimurje, eksploataciju zemnog plina koji će se vaditi najmanje 20 godina!

U Ini su oprezni s podacima o količinama, no bivši župan Josip Posavec, za čijeg je mandata izrađena studija utjecaja na okoliš, izjavio je da je ispod polja gotovo 3,4 milijarde kubika plina! Zbog važnosti te količine za energetsku bilancu Hrvatske, Ina je tada najavila da će u infrastrukturu i plinovod prema centralnoj plinskoj stanici Molve uložiti 270 milijuna kuna. Dio je već investiran.

– Do 2008. uloženo je 60 milijuna kuna, a još prije 66 milijuna. Nezahvalno je govoriti o datumu početka eksploatacije, treba sagraditi 110 km do Molvi. Plinovod će ići kroz 3362 privatnih parcela u tri grada i 19 općina, pa će najviše vremena trebati za imovinsko-pravne odnose. Svi će vlasnici biti obeštećeni – kaže voditelj projekta Mladen Ferenčić.

Plin ne može izravno prema potrošačima jer sadrži ugljični dioksid. Slana voda utiskavat će se u bušotinu Mačkovec 1, a plin će do Molvi cijevima. Tamo će se izdvajati CO2 za utiskivanje u naftna ležišta Žutica i Ivanić. Sustav bi mogao biti završen za tri i pol godine.

– Taj projekt znači i nova zapošljavanja, na visokim tehnologijama – kaže Laslo Farkaš-Vištonai, direktor Sektora istraživanja i proizvodnje nafte i plina za JI Europu. Općine na području kojih su naftna polja već računaju koliko bi novca dobile za rentu. Govori se o milijunima kuna, a svima su pred očima Molve, jedna od najbogatijih općina u Hrvatskoj, koja dobiva i do 15 milijuna kuna rente. U Međimurju se nakon euforije prije pet godina govorilo da će samo Selnica dobiti 100 milijuna kuna!

– Novac ćemo iskoristiti za gradnju komunalne infrastrukture, projekte i uređenje naselja – veselio se tada načelnik Anđelko Kovačić. Inače, u Međimurju se već sredinom 19. stoljeća vadila nafta i koristila se kao “kolomaz” za podmazivanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije