Štamparov Pušipel na svjetskom vrhu

Štamparov Pušipel na svjetskom vrhu

Štamparov Pušipel na svjetskom vrhu Samo na jednoj maloj točki svijeta, na prostoru oko crta koje spajaju Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Austriju živi Šipon-Moslavac-Pušipel-Furmint-Mosler.

Riječ je o različitim imenima iste kvalitetne i atraktivne vinske sorte koja je davno rođena u regiji čije odlike terroira poznaju i vrednuju dobro upućeni vinski znalci svijeta.

Baš tu, na približno tristo metara iznad mora, nekoliko stotina sjajnih vinara iz sve četiri države svake godine pokušava zadiviti vinski svijet najboljim od najboljeg u klasi suhih, polusuhih, poluslatkih i slatkih Šipona. Istinsko mjerilo svega su objektivne analize i ocjene.

Krovni festival svih šipona regije C’EST BON događa se u Ormožu, u Sloveniji. Sedmeročlana međunarodna komisija u dva je kruga pedantno i strogo 30. 10. 2011. kušala i ocijenila sve uzorke koje su dostavile ugledne i renomirane vinske kuće iz regije.

Kušalo se i sudilo uzorcima berbi od 1993. do 2010.. Godinama se, negdje u zraku, žari vječito rivalstvo među državama susjedima, a osobito ono najvidljivije i najvažnije – među vinarima susjedima na istom bregu. Nije tajna kako svaki vinar priželjkuje prestižnu titulu Šampiona festivala i efektan matni udar na konkurenciju najjačom figurom iz podruma – suhim vinom.

Kralj festivala 2011. u Ormož je stigao iz Međimurja. Međunarodni suci su ocijenili i preporučili: Pušipel classic, berba 2009., suho vino s ocjenom 86,40 iz Vinarije Štampar ide na tržište okrunjen kraljevskom krunom.

Laskavo priznanje Štamparima istovremeno šalje poruku kako je slika globalizacijske uravnilovke velikih na vinskom tržištu nezamisliva bez bisera posebnosti na koje treba računati u svim oazama autohtonosti na svijetu.

Ta je slika ukupnosti još vrijednija i važnija kad u nju stavimo i druga zlatom, srebrom i priznanjima nagrađena vina Štampar, Tomšić, Dvanajščak-Kozol, Belović, Cmrečnjak i AgroMeđimurje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije